• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bivši predsjednik HDZ-a osumnjičen za zločine

CJB Banjaluka podnio je izvještaj Tužilaštvu BiH protiv Bože Rajića (69), bivšeg funkcionera HDZ-a, i još šest osoba zbog ratnih zločina nad Srbima.

 Bivši predsjednik HDZ-a osumnjičen za zločine Izvor: MONDO

Izvještaj je podsnesen zbog ratnih zločina nad srpskim civilima i vojnicima koji su ubijeni na Kupresu i u logorima u Hercegovini i Hrvatskoj, pišu "Nezavisne novine".

Rajić je u vrijeme postojanja Herceg Bosne bio visokopozicionirani političar. Bio je i predsjednik HDZ BiH, kao i bivši ministar odbrane BiH. Nakon raskola u HDZ BiH, priključuje se HDZ 1990. Zadnja funkcija na kojoj je bio je hrvatski delagat u Domu naroda BiH. Danas je u penziji.

Rajić je juče kratko izjavio da ne želi komentarisati izvještaj CJB Banjaluka, niti činjenicu da je osumnjičen za zločine nad Srbima.

Za zločine nad Srbima osumnjičeni su još Željko Glasnović (58), general HVO-a, i bivši komandant Zbornog područja Tomislavgrad. Do rata u BiH bio je profesionalni vojnik u Kanadi, a početkom devedesetih došao je u Hrvatsku, a zatim i u HVO.

Među osumnjičenima je i penzionisani general Milenko Filipović (47), inače bivši komandant vojne jedinice "Zrinski", zatim Marko Vila (58) nekadašnji komandant Operativnog štaba paravojnih formacija HDZ-a opština Kupres.

U izvještaju podnesenom Tužilaštvu BiH, kako je potvrđeno "Nezavisnim", su i Ivo Čičak (49), pripadnik HVO-a iz Kupresa, Dragan Matić, komandant zatvora u Ljubuškom i oficir HVO-a, te osumnjičeni čije je prezime Bošković.

Svi oni osumnjičeni su da su u periodu od 3. aprila 1992. godine do 14. maja 1992. godine po komandnoj odgovornosti počinili zločine tokom borbenih dejstava na području Kupresa.

U ovom periodu ubijeno je 19 srpskih civila, te 20 pripadnika Teritorijalne odbrane, a 18 Srba je odvedeno u logore na području Hercegovine i Hrvatske. Njihova tijela do danas nisu pronađena.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE