• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povećana koncentracija polena u Banjaluci

U Banjaluci je tokom vikenda izmjerena povišena koncentracija polena jove, lijeske, tise, čempresa, breze i jasena.

 Povećana koncentracija polena u Banjaluci Izvor: MONDO

"Nivo polena jove, lijeske, tise, čempresa i breze imao je takve vrijednosti koje kod alergičnih osoba uglavnom izazivaju alergijske reakcije, dok je nivo polena jasena imao vrijednosti koje kod izuzetno osjetljivih osoba mogu izazvati alergijske reakcije", rekli su u gradskoj upravi.

Stručnjaci Zavoda za zaštitu bilja, sjemenarstvo i biotehnologiju Poljoprivrednog instituta Republike Srpske započeli su, 27. februara ove godine monitoring koncentracije polena lijeske, jove i tise/čempresi.

Monitoring koncentracije polena određenih vrsta biljaka će trajati do oktobra, odnosno do kraja polinacije-vegetacije najkasnijih alergenih vrsta biljaka, uključujući i ambroziju.

Iz Instituta je potvrđeno da će se podaci o koncentraciji polena svakodnevno objavljivati na internet stranici Grada Banjaluke, uz prognoze za tekuću sedmicu.

Imajući u vidu činjenice da je više od deset odsto populacije osjetljivo na polen biljaka, kao i da oboljenja izazvana polenom biljaka postaju sve veći kako zdravstveni, tako i socijalni problem, Grad Banjaluka finansijski je podržao ovaj monitoring koncentracije alergenih vrsta polena, a 2007. godine podržao je kupovinu uređaja za mjerenje koncentracije polena.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE