• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako će BiH izgledati 2025. godine?

Publikacija "BiH 2025. - Scenariji budućeg razvoja događaja" nudi pet scenarija o tome kako bi BiH mogla izgledati 2025. godine.

 Kako će BiH izgledati 2025. godine? Izvor: MONDO

Prema prvom scenariju, nazvanom status kvo, 2025. godine ustavna struktura BiH je i dalje ista - dva entiteta i Brčko distrikt, deset kantona u Federaciji BiH, tri konstitutivna naroda, ostali i građani. Promjene se događaju, ali sporo i pod različitim pritiscima, a EU je odobrila kandidatski status BiH primarno iz političkih i strateških razloga.

Prema drugom scenariju, BiH je funkcionalna i decentralizovana članica EU, s vladavinom i poštivanjem ljudskih prava, ekonomijom u procvatu, što je rezultat značajnih ustavih promjena.

BiH je 2025. godine, prema trećem scenariju, funkcionalna centralizovana članica EU. Centralizovani politički sistem omogućio je pojednostavljenje procesa donošenja odluka, što je rezultiralo političkim, ekonomskim i reformama pravosuđa.

Četvrti scenario predviđa ponovno regionalno povezivanje. "BiH je dio EU zajedno sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Makedonijom i Kosovom. Kao rezultat toga stvorena je nova politička paradigma, a podjela na nacionalnoj ili etničkoj osnovi postala je besmislena", navodi se u četvrtom scenariju.

Prema petom scenariju, 2025. godine BiH više ne postoji u svom prethodnom obliku, jer je tinjajući etnički sukob, koji je trajao decenijama, kulminirao disolucijom BiH na tri zasebne države pod okriljem međunarodne zajednice.

Nakon intenzivnih diplomatskih aktivnosti, 2022. godine održana je konferencija "Dejton dva" koja je rezultirala sporazumom o disoluciji koji su potpisali čelnici tri konstitutivna naroda. Međunarodna zajednica, posebno EU, 2025. godine uključena je u diplomatska nastojanja da održi sve tri zemlje na putu ka evropskim integracijama.

Paul Paš, direktor Fondacije "Fridrih Ebert" u BiH, koja je pokrenula ovaj projekat, rekao je da ovi scenariji donosiocima odluka ne daju prijedloge za postupanje, ali da nude poruku iz koje mogu izvući vlastite zaključke.

Ekspert za ljudska prava Jasminka Džumhur, koja je bila moderator današnje promocije, rekla je da ovi scenariji nastoje isprovocirati kontinuiranu debatu tako što će ponuditi jedan nekonvencionalan pogled na situaciju.

Tim za planiranje scenarija činilo je 20 osoba iz političkog, ekonomskog, akademskog, medijskog i društvenog života, različitih političkih struja i etničkog porijekla u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE