• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH osniva agenciju za reviziju privatizacije

Agencija za reviziju privatizacije pokretaće upravne postupke, upravne i parnične sporove radi izmjene, poništenja ili ukidanja ugovora o privatizaciji

 FBiH osniva agenciju za reviziju privatizacije Izvor: MONDO

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojili su danas Prijedlog zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama kojim se predviđa osnivanje agencije za reviziju privatizacije sa sjedištem u Sarajevu.

Ova agencija bi bila nadležna da, ukoliko se utvrde nepravilnosti u procesu privatizacije, pokreće upravne postupke, upravne i parnične sporove radi izmjene, poništenja ili ukidanja ugovora o privatizaciji, a njen rad će biti finansiran iz federalnog budžeta.

Prema usvojenom zakonskom aktu, pravosnažnom sudskom presudom bi nelegalno stečena imovina ili imovinska korist prelazila na upravljanje Vladi FBiH.

Tokom rasprave na sjednici koja je prekinuta u četvrtak, 29. marta, više delegata je tražilo da revizijom bude obuhvaćena i privatizacija koja je izvršena prije rata, a ne samo ona izvršena u ratnom i poratnom periodu, što je u obliku amandmana uvršteno u Prijedlog zakona.

U nastavku 10. sjednice Dom naroda je usvojio i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, te Prijedlog strategije za prevenciju, tretman i kontrolu malignih neoplazmi u Federaciji BiH 2012. - 2020. godina.

Delegati su danas izglasali i Prijedlog strategije za razvoj namjenske industrije Federacije BiH, koja sadrži mjere za povećanje izvoza ove industrijske grane sa sadašnjih 40 na 200 miliona KM do 2022. godine.

Nacrt zakona o volontiranju je prihvaćen i upućen u 60-dnevnu javnu raspravu, a usvojen je i operativni program rada Vlade Federacije BiH za 2012. godinu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE