• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ohladi" trening

Iscprljeni ste već nakon nekoliko pređenih kilometara na traci za trčanje? Rješenje je jednostavno - rashladite dlanove!

 "Ohladi" trening Izvor: MONDO

Zvuči neobično ali američki istraživači tvrde da hlađenje dlanova olakšava treninge, piše "Dejli mejl" (Daily Mail)

Tim sa Univerziteta Stanford u Kaliforniji je ustanovio da držanje u rukama nečeg hladnog, poput flašice vode, snižava temperaturu tijela i omogućava duži trening.

Istraživači su proučavali efekte "hladnog" vježbanja u grupi gojaznih žena starosti od 30 do 45 godina. Polovina od ukupno 24 žene dobila je uređaj sa vodom čija je temperatura iznosila 16 stepeni Celzijusovih, dok je voda ostalih učesnica dostizala uobičajenu tjelesnu temperaturu od 37 stepeni. Učesnice su prošle isti režim treninga: trčanje na traci, čučnjevi i sklekovi.

Nakon tri mjeseca žene sa hladnijim dlanovima su na vježbanje utrošile prosječno vrijeme i izgubile nekoliko centimetara u obimu struka, snizile su krvni pritisak tokom napora i poboljšale rad srca.

One čije su ruke zadržale višu tjelesnu temperature nisu pokazale napredak tokom vježbanja i željele su da odustanu od učestvovanja u istraživanju.

"Gojazne žene se često žale zbog znojenja i brzog umaranja tokom vježbanja, jer je njihov organizam dodatno opterećen tjelesnom masom", kaže vođa istraživačkog tima doktorka Stejsi Sims.

"Ako možete da usporite rast unutrašnje temperature i 'ohladite' nekoga ko je gojazan, biće vam zahvalan jer ćete mu tako olakšati vježbanje, a trening će trajati duže", rekla je Simsova.

Uređaj kojim su se istraživači služili je skup i najčešće se nalazi u profesionalnim sportskim centrima i klinikama, dok ga u teretanama gotovo nema.

Ne očajavajte - ne morate posjedovati uređaj za hlađenje da biste olakšali sopstveni trening. Držanje ohlađene flašice vode može imati sličan efekat.

Probajte.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE