• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Noćni klubovi u RS “klopka smrti”

Mladima u Srpskoj prijeti tragedija ako bi tokom boravka u nekom klubu ili diskoteci izbio požar, jer ne postoje standardi po kojima bi diskoteke trebalo da budu opremljene.

 Noćni klubovi u RS “klopka smrti” Izvor: MONDO

Mnogi klubovi koji rade do kasno u noć, da bi izbjegli da prave buku okolini, zbog glasne muzike, sagrađeni su “pod zemljom”, u podrumima. Objekti, uglavnom posjeduju samo jedan ulaz, odnosno izlaz, što je, prema mišljenju stručnjaka, najopasnije u slučaju požara, a pojedini nemaju čak ni protivpožarni aparat, piše Glas Srpske.

Nadležni kažu da na području Banjaluke samo jedan takav klub, koji se zove “Opijum”, ima alternativni izlaz, koji je nerijetko “zakrčen” gajbama.

Zaposleni u klubovima kažu da posjeduju svu potrebnu opremu, kao i dovoljan broj izlaza, ako bi se desio požar.

Ni fočanski klubovi i diskoteka ne ispunjavaju uslove u pogledu zvučne izolacije, ventilacije, protivpožarnih standarda i požarnog izlaza.

Dva izlaza posjeduju samo klub “Sinema” i klub “Skandal”, dok diskoteka “Black and Njhite” nema dva izlaza, ali kažu da su protivpožarnom zaštitom dobro opremljeni.

Tržišni inspektori u Foči tvrde da u slučaju izbijanja požara niko ne bi mogao da garantuje bezbjednost gostima.

Glavni republički inspektor za zaštitu od požara RS Radenko Popović smatra da je ovaj problem kroz regulativu uopšten, iako je definisano da iz javnih objekata mora biti omogućena bezbjedna evakuacija u slučaju požara.

"Problem je što nisu donesena podzakonska akta koja definišu namjenu i veličinu objekta, raspored i broj izlaza, horizontalne i vertikalne komunikacije do izlaza u slobodan prostor i stepen njihove zaštite i proračun bezbjedne evakuacije u odnosu na maksimalan broj posjetilaca" kaže Popović.

U Inspektoratu RS ističu da je lani inspekcija zaštite od požara obavila ukupno 874 kontrole, od čega u javnim, privrednim i komunalnim objektima 517.

"Kontrolisani su razni objekti kao što su noćni klubovi i diskoteke, trgovački objekti, škole, ugostiteljski i uslužni objekti, a najčešće nepravilnosti odnosile su se na obuku i stručna osposobljavanja i ispunjenost uslova za organizovanje zaštite od požara" kazali su u Inspektoratu.

Nisu rekli koliko su vlasnika kaznili zbog neadekvatnih uslova.

U požaru koji je izbio u novosadskoj diskoteci “Kontrast” u subotu uveče poginulo je šestoro mladih, a uzrok požara su neispravne instalacije. Zbog ove tragedije u Srbiji počinje vanredna kontrola svih lokala.

Prema Zakonu o zaštiti od požara za objekte u kojima se održavaju javni skupovi vlasnici su dužni da obezbijede vatrogasno dežurstvo, koje podrazumijeva prisustvo više lica stručno osposobljenih za gašenje požara sa odgovarajućom opremom i sredstvima za gašenje požara. Nesprovođenjem ove obaveze za pravna lica je predviđena kazna u iznosu od 500 KM do 10.000 KM i za odgovorno lice u iznosu od 150 KM do 1.500 KM.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE