• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Server: Podjela BiH je najveća greška SAD

Stručnjak u Centru za transatlantske odnose Daniel Server, 20 godina nakon rata u BiH, tvrdi da je najveća greška SAD bila prihvatanje podjele BiH po principu 51 prema 49 odsto

 Server: Podjela BiH je najveća greška SAD Izvor: MONDO

Stručnjak u Centru za transatlantske odnose i jedan od posrednika u pravljenju Dejtonskog sporazuma Daniel Server, 20 godina nakon rata u BiH, tvrdi da je najveća greška SAD bila prihvatanje podjele BiH po principu 51 prema 49 odsto.

On smatra da pomenuti dokument favorizuje nacionaliste koji nemaju preveliki interes da se BiH približi Evropi, zato što to nije pogodan prostor za njihov procvat.

"...Smatram da je najveća američka greška prihvatanje podjele BiH po principu 51 prema 49 odsto. Odluka o toj proporciji je donijeta nekoliko godina prije Dejtonskog sporazuma, iako nije odražavala stanje na terenu", naveo je Server.

On smatra da su najveći potezi SAD bili stvaranje bošnjačko-hrvatske federacije 1994. godine. To je, prema njegovim riječima, najveći uspjeh SAD, kao i njegov doprinos mirnom rješenju.

"Smatram i da je period odmah nakon Dejtonskog sporazuma neočekivano bio veoma uspješan - mnogo više nego što su se neki nadali. Takođe, u razdoblju od 2000. do 2006. je izgledalo da Bosna relativno dobro napreduje ka članstvu u Evropskoj uniji. Međutim, neuspjeh da se 2006. godine usvoje ustavni amandmani bio je veliki korak nazad, od čega se još nije oporavila", naveo je Server u intervju Radiju "Slobodna Evropa".

Istakavši da se u Bosni danas ne ratuje, on je naglasio da "svako ko je iskusio rat zna da je sada bolje nego u vrijeme oružanih sukoba".

Upitan o ulozi SAD u BiH, Server je rekao da je važno da SAD ostanu angažovane, ali one, objektivno, nemaju neki veliki interes, osim očuvanja BiH kao jedinstvene države, odnosno da spriječi njen raspad na dva ili tri djela.

"Sve ostalo Vašington želi da prepusti Evropljanima, jer ima mnogo drugih teškoća. Savjet za spoljne poslove je nedavno objavio listu od 30 bezbjednosnih problema širom svijeta sa kojima se SAD suočavaju u 2012. godini i nijedan nije na Balkanu", kazao je on.

Server je kazao da bi članstvo BiH u EU moglo da bude dovoljno privlačno da se prevaziđu podjele, i u prilog tome naveo ukidanje viza.

"Problem je što politika u BiH ne dozvoljava da stupe na scenu ljudi koji su ozbiljno posvećeni ostvarenju tog cilja. To je djelimično čak naša greška, jer Dejtonski sporazum favorizuje nacionaliste koji nemaju preveliki interes da se BiH približi Evropi, zato što to nije pogodan prostor za njihov procvat", kazao je jedan od tvoraca Dejtonskog sporazuma.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE