• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zatvoreno 13 lokala u RS

Inspekcija zatvorila 13 ugostiteljskih objekata u RS zbog loše protivpožarne zaštite, sve dok ne otklone nedostatke. Većina objekata sa nedostacima.

 Zatvoreno 13 lokala u RS Izvor: MONDO

Pripadnici MUP-a RS i Republičke uprave za inspekcijske poslove utvrdili su da 61 objekat u kojima se okupljaju mladi imaju nedostatke kada je riječ o zaštiti od požara.

"U svim pregledanim objektima konstatovani su određeni nedostaci u vezi sa posjedovanjem adekvatnih odobrenja, opreme ispravnosti instalacija, mogućnosti brze evakuacije, prohodonosti projektovanih i izgrađenih prolaza", saopšteno je iz MUP-a RS.

Tokom preventivne akcije provjere protivpožarne sigurnosti objekata, koja je izvedena od 4. do 6. aprila, utvrđeno je da određeni broj objekata nema upotrebnu dozvolu za rad iako se u njima okuplja više stotina lica.

Inspektori u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove izdali su rješenje o zatvaranju desetak objekta, a ostalim objektima određeni su rokovi za otklanjanje uočenih nedostataka.

Akciju su izveli mješoviti timovi inspektora za eksplozivne materije i poslove zaštite od požara MUP-a i republički inspektori za zaštitu od požara Republičke uprave za inspekcijske poslove, koji će nastaviti preventivne preglede.

Republički inspektori za zaštitu od požara u 13 slučajeva zabranili su rad diskotekama, noćnim klubovima i ugostiteljskim objektima sve dok ne otklone utvrđene nepravilnosti.

Inspektori su do sada izvršili 34 pregleda u ugostiteljskim objektima u Republici Srpskoj i u 28 slučajeva konstatovali razne nepravilnosti i izdali isto toliko rješenja za otklanjanje nedostataka, te četiri prekršajna naloga.

Mjere zabrane rada izricane su zbog arhitektonskih nedostataka oko izlaza-ulaza, horizontalnih i vertikalnih komunikacija za efikasne evakuacije i tehničkih nedostataka na istalacijama i opremi na objektu, a u skladu sa donesenom Uredbom, saopštila je Republička inspekcija za zaštitu od požara.

U dva slučaja inspektoru nisu predočene ni upotrebne dozvole za objekte, o čemu je obaviještena nadležna građevinska inspekcija.

Nepravilnosti su se najčešće odnosile na neposjedovanje normativnih akata o zaštiti od požara, neizvršene periodične preglede sredstava i opreme za gašenje, te obuke i upoznavanje zaposlenog osoblja sa opasnostima od požara.

Zakonom o zaštiti od požara za nesprovođenje propisanih mjera za pravno lice predviđene su kazne u iznosu od 500 do 10.000 KM a za odgovorno lice u iznosu od 150 do 1.500 KM.

Republička inspekcija za zaštitu od požara krajem prošle sedmice intenzivirala je inspekcijske kontrole u ugostiteljskim objektima u RS u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, nakon tragedije u novosadskom klubu "Kotrast" gdje je u požaru poginulo šest osoba.

Kontrole su intenzivirane radi utvrđivanja stanja u oblasti protivpožarne zaštite i ostvarivanja bezbjednosti u objektima u kojima se okuplja veći broj ljudi, kao što su noćni klubovi i diskoteke, dodaje se u saopštenju.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE