• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren Centar za onkologiju u Mostaru

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda i direktor Kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić otvorili su danas Centar za onkologiju u mostarskoj Kliničkoj bolnici, vrijednosti 15 miliona KM.

 Otvoren Centar za onkologiju u Mostaru Izvor: MONDO

Kvesić je rekao da je Centar za onkologiju projektovan za milion stanovnika i da će pacijentima biti dostupna kompletna radio i hemoterapija.

"Nakon dugo godina čekanja pacijenti koji boluju od teških oboljenja sada će imati priliku da se liječe u Mostaru, a ne da putuju u Sarajevo, Zagreb ili Split", rekao je Kesić.

Centar za onkologiju vodi tim ljekara na čelu sa hrvatskim onkologom Eduardom Vrdoljakom, koji je rekao da će ova klinika, vjerovatno, ostvariti najveći iskorak na području medicine u regionu.

On nije mogao da kaže koliko je u BiH oboljelih od malignih oboljenja, jer ne postoji registar, ali da se može očekivati oko 20.000 novooboljelih i oko 12.000 do 15.000 ljudi koji svake godine umiru od raka.

''Veliki broj njih se i ne dijagnostikuje radi slabog zdravstvenog sistema, a da bi zdravstveni sistem dobro funkcionisao mora imati ljude, opremu i prostor", rekao je Vrdoljak.

Izgradnja Centra za onkologiju finansirana je od kredita Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 6,6 miliona dolara, a garancije su dale Skupština i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, te Zavod zdravstvenog osiguranja.

Za izgradnju nove zgrade bilo je potrebno izdvojiti 8,8 miliona KM, dok sa opremom cijeli projekat vrijedi oko 15 miliona KM.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE