• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Josipović u posjeti Mostaru: Dobra saradnja sa BiH

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da se Hrvatska i BiH moraju pripremiti da nastave dobru saradnju i nakon prijema Hrvatske u EU.

 Josipović u posjeti Mostaru: Dobra saradnja sa BiH Izvor: MONDO

"Moramo se dobro pripremiti da nastavimo dobru i kvalitetnu trgovinu, razmjenu kulturnih dobara i slobodu kretanja ljudi" , rekao je Josipović novinarima u Ljubuškom, gdje je započeo današnji boravak u BiH.

On je istakao da obje zemlje moraju ispuniti određene kriterijume da bi saradnja bila nastavljena i nakon prijema Hrvatske u EU i dodao da Zagreb i Sarajevo imaju malo više od godinu dana da rade na tome, javili su federalni mediji.

"Ono za što se mi u Hrvatskoj zalažemo i što treba ostvariti zajedničkim naporima jeste da promjena do koje će doći ne utiče na kvalitet odnosa ne samo među državama već i na položaj ljudi, pojedinaca, građana BiH", naveo je Josipović.

Josipović je izjavio da su BiH i Hrvatska u takvim odnosima da ne mora postojati neki veliki politički razlog da bi došao u posjetu, te istakao da je njegov današnji dolazak motivisan i otvaranjem "Mostarskog proljeća" koje Zagreb pomaže.

 Predsjednik Hrvatske istakao je da je više puta bio u BiH i da se zadovoljstvom može reći da su i članovi Predsjedništva BiH vrlo često u posjeti Zagrebu, te da to pokazuje kvalitet međusobnih odnosa.

 Josipović je u Ljubuškom razgovarao sa načelnikom te opštine Nevenkom Barbarićem o članstvu Hrvatske u EU i o tome kako će se taj događaj odraziti na BiH.

U nastavku posjete Josipović će boraviti u Mostaru gdje će posjetiti Biskupski ordinarijat i razgovarati sa biskupom Ratkom Perićem. Josipović će u Mostaru posjetiti gradilište Saborne crkve i sastati se sa vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem.

 Predsjednik Hrvatske će u Mostaru prisustvovati i manifestaciji ''Mostarsko proljeće", koju će otvoriti predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, te prisustvovaće otkrivanju spomenika nobelovcima Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu u Parku nobelovaca u Mostaru.
Ovo je četvrti put u posljednje dvije godine da Josipović boravi u Mostaru od kada je preuzeo predsjednički mandat.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE