• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potrebno šest graničnih prelaza sa Hrvatskom

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je danas u Briselu da BiH traži šest, a najmanje tri granična prelaza prema Hrvatskoj za sve vrste robe, nakon što ta država postane članica EU.

 Potrebno šest graničnih prelaza sa Hrvatskom Izvor: MONDO

Lagumdžija je na tribini koji se organizovao briselski analitički institut EPC rekao da bi BiH trebalo da ispuni uslove koje postavlja EU, pogotovo fitosanitarne, da bi se nešto i moglo izvoziti.

Govoreći o evroatlantskim integracijama, Lagumdžija je izrazio nadu da će BiH 2014. godine postati članica NATO-a, na stotu godišnjicu početka Prvog svjetskog rata.

Lagumdžija kaže da je svjestan da za članstvo BiH u EU treba zadovoljiti veliki broj uslova i da nema prečica.

"Članstvo u NATO ipak u prvom redu pretpostavlja ispunjavanje političkih uslova, pa zato mislimo da nam je već 2014. godine dohvatljivo", rekao je Lagumdžija.

On je ocijenio da je članstvo u NATO dobro, jer, kako kaže, ubija strah. "Nema primjera da dvije člance NATO međusobno ratuju ili da se ratuje unutar jedne države", rekao je Lagumdžija.

Odgovarajući na pitanje o uticaju Turske na politiku BiH, Lagumdžija kaže da Turska na Balkanu nastupa u okvirima Turska-BiH-Srbija i Turska-BiH-Hrvatska i da ima podjednako razvijene odnose sa Beogradom i Zagrebom.

Lagumdžija je relatizovao uticaj Ankare, navodeći da su dva visoka predstavnika međunarodne zajednice u BiH bili iz Austrije i da niko nije smatrao da je u pitanju obnova Austrougarske monarhije.

Tokom dvodnevnog boravka u Briselu, Lagumdžija će se sastati sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE