• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Hrvatsku, najvjerovatnije, samo s pasošem

Poslije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, građani BiH će u Hrvatsku najvjerovatnije moći da uđu samo sa pasošima, a ne i sa ličnim kartama kao do sada.

 U Hrvatsku, najvjerovatnije, samo s pasošem Izvor: MONDO

Načelnica Odjeljenja za granicu Policijske uprave brodsko-posavske Mira Voloder kazala je da bi to mogla biti jedina značajna promjena u režimu prekograničnog saobraćaja nakon ulaska Hrvatske u EU.

"Kad Hrvatska uđe u EU sve će zavisiti od toga kakav je status BiH prema EU, odnosno od viznog režima sa EU. Ako ostane sadašnje stanje, građanima BiH će za prelazak granice EU trebati pasoš", rekla je Voloderova.

Ona je kazala da su priče o tome da će građani BiH na hrvatskoj granici doživljavati torturu od graničnih policajaca potpuno neutemeljene.

"Promijeniće se jedino to što će državljani EU, evropskog ekonomskog pojasa i Švajcarske, koji u skladu s evropskim pravom uživaju slobodu kretanja, i članovi njihovih porodica imati bolji tretman na granici u smislu da će nad njima biti sprovedena samo osnovna granična kontrola, a vjerovatno će biti organizovana posebna traka za vozila državljana EU", objasnila je ona.

Nad državljanima "trećih" zemalja biće sprovedena detaljna kontrola koja, pored provjere identiteta osobe, podrazumijeva i detaljnu provjeru putnih isprava radi utvrđenja eventualnih falsifikata, da li putnik ima vizu ili dozvolu boravka ukoliko su viza i dozvola boravka potrebne, a biće utvrđena i opravdanost ulaska i boravka na teritoriji EU te mogućnost povratka u matičnu zemlju, dodala je Voloder.

"Dužni smo provjeriti da li taj strani državljanin ima dovoljna sredstva za izdržavanje, boravak, tranzit i povratak u matičnu zemlju", rekla je ona.

Kako je istakla, prema nacionalnom zakonodavstvu koje reguliše kretanje stranaca, strani državljanin prilikom ulaska u Hrvatsku za namjeravani boravak treba da posjeduje 50 evra po danu ukoliko na konačnom odredištu ima obezbjeđen smještaj, odnosno 100 evra ako ga nema.

Građani, rekla je ona, ne treba da se plaše da će ih policijski službenici vraćati sa granice i onemogućavati im ulazak u EU, iako takvi strahovi postoje, odnosno biće ispoštovane zakonske odredbe koje se odnose na uslove ulaska stranih državljana.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE