• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izglasan budžet bez SDA

Savjet ministara BiH usvojio je Nacrt budžeta za 2012. godinu, saznaje Srna.

 Izglasan budžet bez SDA Izvor: MONDO

Budžet je izglasan bez SDA, jer za budžet nisu glasali ministar Sadik Ahmetović i Muhamed Ibrahimović.

Za 14 časova zakazana je konferencija za novinare.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je ranije danas da bi Stranka demokratske akcije, koja se protivi predloženom budžetu BiH, trebala da objasni otpuštenim vojnicima da nema budžeta i da će se nastaviti sa privremenim finansiranjem.

"Neka objasne da bez budžeta nema popisa stanovništva, da nema izbora, nema novog aranžmana sa MMF-om, Svjetskom bankom... Globalni fiskalni okvir 2012-2014, koji je jedoglasno utvrdio Fiskalni savjet BiH, utvrdio je da je budžet 950 miliona KM. To nisu odredili ni Bevanda, ni Nikola Špirić", rekao je Bevanda "Dnevni avaz".

Medijski rat zbog prijedloga budžeta, koji se posljednjih dana vodi između SDP-a i SDA, posebno ministra transporta i komunikacija Damira Hadžića i zamjenika ministra finansija i trezora Fuada Kasumovića, Bevanda nije želio komentarisati, s obrazloženjem da je to "ispod svakog nivoa".

Savjet ministara u prvom dijelu sjednice, koja je prekinuta 5. aprila, zaključio je da je prijedlog paketa finansijskih propisa Ministarstva finansija i trezora dobra osnova za sveukupnu reformu u ovoj oblasti i da će se o tome izjašnjavati nakon što predloženi materijali budu usklađeni s raspravom sa sjednice i tehnički dorađeni.

Ovaj paket uključuje Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2012. godinu, izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, te više odluka kojima se predviđa smanjenje plata, naknada i ostalih troškova u institucijama BiH.

Penzionisani pripadnici Oružanih snaga /OS/ BiH djelimično su zadovoljni usvajanjem današnjeg Nacrta budžeta institucija BiH za 2012. godinu jer njime nije predviđen cjelokupan iznos za isplatu njihovih penzija sa izostacima od 29,8 miliona KM, već oko 21 milion KM, rekao je Srni predstavnik penzionisanih vojnika Senad Hubjer.

Hubjer je rekao da podršku Nacrtu budžeta danas nisu dali bošnjački ministri Muhamed Ibrahimović i Sadik Ahmetović, dok je ministar inostranih poslova Zlatko Lagumdžija glasao za budžet.

"Očekujemo da nas neko danas primi i da obrazloženje za Nacrt budžeta, finansijska sredstva koja su predviđena za nas, kao i za izmjene i dopune osnovnog Zakona o službi u OS BiH",kaže Hubjer.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara je danas zadužio Radnu grupu da i dalje nastavi da radi na izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS BiH.

"Ostajamo ovdje do daljeg. Ne znamo da li će sutra parlament BiH razmatrati budžet, ali hoće sigurno sljedeće sedmice", tvrdi on.

Pred zgradom institucija BiH je mirno, bez ikakvih glasnih protesta i transparenata.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE