• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hibridna taksi vozila i za osobe sa invaliditetom

Predstavnici "Patrol taksija" su predstavili nova hibridna vozila među kojima i vozilo prilagođeno za korisnike invalidskih kolica.

 Hibridna taksi vozila i za osobe sa invaliditetom Izvor: MONDO

Kompanije "Sladaboni" i "Toyota" predale su 25 automobila Toyota Prius banjalučkoj taxi službi "Patrol taxi". Kompanija "Malbašić" u čijem se vlasništvu nalazi banjalučka taksi služba "Patrol taxi" pokazala je visoku osvještenost o uticaju koji vozila imaju na zagađenje zraka i nivo buke u gradovima, te se odlučila da svoj vozni park obnovi s 25 hibridnih vozila marke Toyota Prius.

Predstavnici Patrol taksija danas su predstavili i vozila za vangradske i grupne vožnje, vozila za prevoz kućnih ljubimaca u za to predviđenim prenosivim odjeljcima, vozila sa dječijim sjedalicama, ali i vozilo prilagođeno za korisnike invalidskih kolica.

Osnovne karakteristike ovog vozila su potrošnja 3,9l, nizak nivo emisije ugljen dioksida koji iznosi tek 89g/km, smanjen nivo buke u odnosu na konvencionalne dizel motore, te moderni dizajn i napredna udobnost.

"Građani Banjaluke će od danas svakodnevno viđati Priuse na ulicama grada i vjerujem da će im hibridna tehnologija uskoro postati veoma bliska, pogotovo u okviru rasta osviještenosti o problemima zagađenja", izjavio je predsjednik uprave "Toyota-Adria" Masahiro Kuwahara na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Muzičkom paviljonu parka Petar Kočić u Banjaluci.


Kuwahara je prilikom primopredaje ključeva dodao da se nada da će uskoro biti donešeni i pozitivni zakonski propisi koji potiču upotrebu hibridnih vozila kroz smanjenje raznih poreza i davanja.

Prisutnima su se takođe obratili i gradonačelnik Banjaluke, Dragoljub Davidović, japanski ambasador u BiH, Hideo Yamazaki i direktor kompanije "Malbašić" i "Patrol taxi", Veselko Malbašić.

"Vjerujem da smo sa ovom investicijom bliže cilju koji smo sami sebi zacrtali - da budemo najbolji na tržištu. Odlučili smo se za Toyota Prius flotu sa hibridnim pogonom, jer u potpunosti odgovara našim zahtjevima. Svaki i najmanji doprinos u smanjenju zagađenja i očuvanju okoline, veoma je značajan. Ovakav stav je svjetski imperativ, a mi zaista želimo da to bude i naše opredjeljenje", izjavio je direktor kompanije "Malbašić" i "Patrol taxi", Veselko Malbašić.

Gradonačelnik Banjaluke, Dragoljub Davidović rekao je da je ovo značajan događaj za grad Banjaluku. "Nova taksi vozila su veoma značajna jer sa stanovišta zaštite energetske efikasnosti doprinose zaštiti životne okoline. Takođe, ovo je prilika da povodom Konferencije o Energetskoj efikasnosti, koja će biti održana u petak, 20.aprila u Banjaluci , pokažemo da postoji niz mogućnosti kada je riječ o smanjenju potrošnje energije" .

Davidović je dodao da se mora naći mogućnost da grad podrži i ostale banjalučke taksi prevoznike, te da će predstavljenje vozila za invalide podstaknuti druge da razmišljaju o tome.

Nakon ceremonije primopredaje ključeva , novinari i gosti su bili u prilici da budu prvi putnici u Priusima pri puštanju vozila u saobraćaj.

Fotogaleriju pogledajte OVDE.

(Tekst i foto: Milica Kulić, MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE