• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dnevni list": Ukidanje kantona neminovnost

Reorganizacija Federacije BiH je neminovna i trenutno se analizira šema po kojoj bi u prvoj fazi bilo ukinuto pet od 10 kantona, koliko ih sada ima.

 "Dnevni list": Ukidanje kantona neminovnost Izvor: MONDO

Mostarski "Dnevni list" piše da bi se tako Hercegovačko-neretvanskom pripojio Kanton 10 (Livno) i Zapadnohercegovački, a Sarajevski kanton bi se ujedinio s Bosansko-podrinjskim, Zeničko-dobojskim i Srednjobosanskim kantonom.

Unsko-sanski, Posavski i Tuzlanski kantoni ostali bi u sadašnjim okvirima.

List piše da bi druga faza podrazumijevala potpuno ukidanje kantona i uvođenje dva nivoa vlasti u Federaciji BiH - entitetske i opštinske.

Ovo bi, kako se navodi, podrazumijevalo izmjenu Ustava BiH.
Političke stranke, za sada, ne žele o ovome javno da se izjašnjavaju, s obzirom na to da se još radi o "grubim radovima".

Jedino je Tomo Vidović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kazao da bi "nakon ukidanja kantona, na red trebalo da dođe ukidanje entiteta i stvaranje države koja će moći da postane članica Evropske unije".

Federalni premijer Nermin Nikšić izveo je računicu po kojoj bi ukidanjem kantona, računajući i plaćanje obaveza koje imaju,

Federaciji BiH ostalo 500 miliona KM i taj bi novac odmah mogao biti plasiran u privredu.

Sadašnja struktura FBiH s 10 kantona, uspostavljena Vašingtonskim sporazumom iz 1994. godine neprirodna je, komplikovana i preskupa. Za plate i naknade u cijeloj federalnoj administraciji godišnje se potroši 1,5 milijardi KM, navodi list.

Podsjeća se da zahtjevi za ukidanje kantona nisu novi, a prvi je prije nekoliko godina uputio Jasmin Imamović, načelnik Tuzle.
Prema dosadašnjim istraživanjima javnog mnjenja, oko 80 posto građana je za hitno i bezuslovno ukidanje svih 10 kantona.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE