• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mozak narko-kartela dirigovao iz Sarajeva

U Italiji uhapšene 54 osobe među kojima i državljani BiH i Srbije, osumnjičeni da su pripadnici bande krijumčara kokaina iz Južne Amerike u Italiju

 Mozak narko-kartela dirigovao iz Sarajeva  Izvor: MONDO

Italijanska policija uhapsila je 54 pripadnika organizovane kriminalne grupe iz više zemalja, osumnjičenih da su krijumčarili kokain iz Španije u Italiju, a heroin sa Kosova u BiH i dalje u zemlje EU, a vođa grupe je K.K. (40) rodom iz Novog Pazara, nastanjen u Sarajevu, saznaje "Glas Srpske".

Hapšenja su izvedena u više italijanskih gradova u okviru akcije pod kodnim nazivom "Bijeli slon", a Italijani su u akciji sarađivali i sa policijama iz BiH, Srbije, Albanije, Grčke, Češke i Švedske.

"Desna ruka" vođe kriminalne grupe, čije je konspirativno ime "Kemo", prema saznanjima italijanskih istražnih organa, takođe je iz Novog Pazara sa stalnim boravkom u BiH odakle koordiniše kriminalnim aktivnostima organizovane narko-bande. Za tim licem Srbija je ranije raspisala potjernicu zbog čega više ne ulazi na teritoriju te zemlje.

"Glas Srpske" saznaje da je u akciji "Bijeli slon" identifikovano osam lica iz zemalja bivše Jugoslavije koja su vođe organizovane kriminalne grupe. U hijerarhiji narko-klana je i državljanin BiH i Hrvatske čije je prijavljeno mjesto prebivališta u opštini Zvornik. To lice u kriminalnoj grupi ima zadatak da novac stečen prodajom kokaina iz Italije predaje "Kemi" u Sarajevu.

U istrazi je učestvovalo više od 250 policajaca i detektiva, a zaplijenjeno je 600.000 evra i više od 50 kilograma kokaina i hašiša.

Kako list saznaje, italijansko Tužilaštvo je u oktobru 2010. godine uputilo zahtjev Tužilaštvu BiH za vođenje zajedničkih istraga protiv jedne od najjačih kriminalnih grupa na Balkanu. Prema saznanjima lista, akcijom bezbjednosnih službi u BiH rukovodio je bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin koji je zbog toga bio čest gost u Italiji. Upućeni tvrde da je ta istraga Barašina koštala suspenzije sa pozicije glavnog tužioca BiH.

Italijanska policija saopštila je da je sud u Breši izdao naloge za hapšenje 36 Italijana, 15 državljana balkanskih zemalja, dva Afrikanca i jednog Kolumbijca. Za 43 uhapšene osobe odmah je određen pritvor, osam ih je u kućnom pritvoru, a trojica se moraju javljati u policiju.

Glavna ruta kojom je ta kriminalna grupa švercovala veliku količinu droge vodi iz Makedonije, odnosno Novog Pazara u Bosnu i Hercegovinu, a potom u zemlje zapadne Evrope. Ta kriminalna grupa ima veliku imovinu na području Sarajeva. Jedan od njenih članova dovodi se u vezu sa Darkom i Duškom Šarićem, a sumnja se da se znatan dio imovine Šarića vodi na njegovom imenu. Njihovo otkrivanje bilo je izuzetno teško, jer mnogi od članova grupe imaju dokumenta na lažno ime.

Prema podacima italijanske policije i pravosuđa, samo u 2010. godini ta kriminalna grupa u šest transporta droge zaradila je 1,8 miliona evra. Italijanska policija i tužilaštvo uspjeli su da dokumentuju dva transporta novca iz Italije u Sarajevo u ukupnom iznosu od 760.000 evra.

Kako saznaje "Glas Srpske", novac su u BiH privatnim automobilom prenosili državljani BiH, bračni par E.R. i N. R. koji su bili nastanjeni u Sarajevu. Oni su imali iznajmljeni stan u italijanskom gradu Breši.

U vrhu razbijene kriminalne grupe, prema navodima italijanskih medija, bio je i istaknuti član mafije Fortunato Stasi (57) porijeklom sa Sicilije. On je ranije bio osuđen za udruživanje u kriminalnu organizaciju, a poslovao je sa mafijaškim klanom Koza nostra.

Osim za krijumčarenje velikih količina kokaina, grupa je osumnjičena i za pljačke, nezakonito posjedovanje oružja i organizovanje prostitucije.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE