• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšić: Bolje razlaz ako nema saglasnosti

Željko Komšić izjavio da je bolje da dođe do razlaza koalicije SDP-a i SDA ukoliko se ne može postići saglasnost o kapitalnim stvarima

 Komšić: Bolje razlaz ako nema saglasnosti Izvor: MONDO

Član Predsjedništva BiH i visoki funkcioner SDP-a BiH Željko Komšić izjavio je da je bolje da dođe do razlaza koalicije SDP-a i SDA ukoliko se ne može postići saglasnost o kapitalnim stvarima u aktivnostima vlasti na bilo kojem nivou.

"Možda zvuči čudno, ali logično je da SDA nastoji odbraniti pozicije koje drži već dugo godina, logično je i da su protiv preispitivanja stanja, pogotovo u javnim kompanijama, firmama, jer ko zna do čega se tu sve može doći, ali nije logično da SDP na to pristaje", rekao je Komšić za "Nezavisne novine".

Ako je to cijena koalicije, kaže Komšić, onda je bolje da nema takve koalicije i da SDA i SDP BiH pokušaju da formiraju vlast sa drugim političkim partnerima.

On navodi da nije za beskrajne pregovore, jer se na taj način gubi dragocjeno vrijeme, a lider SDA Sulejman Tihić je, kako kaže, vješt majstor iscrpljivanja u političkim pregovorima i poznat je po tome što iz takvih iscrpljivanja uvijek izađe kao pobjednik.

"Dilema je jednostavna, ili ćemo zajedno raditi na političkom projektu oko kojeg smo se složili ili ćemo se razići, svako na svoju stranu", rekao je Komšić.

On kaže da se SDA iz jedne vrste etničkog pokreta nije profilisao u modernu političku stranku narodnjačke ili neke druge orijentacije.

"Po mom miljenju i po onome što vidim, oni su se ipak zaustavili, nadam se privremeno, na nivou etničkog pokreta kojem je vrlo važan cilj etnički kontrolisati resurse na teritoriji na kojoj efektivno djeluju. Zato kod njih ne postoji spremnost da se otvaraju priče oko zloupotrebe tih resursa, a u čemu opet treba tražiti izvorište korupcije", rekao je Komšić.

On kaže da SDP ne može dopustiti da pristane na takvu politiku i dodao da će usvajanje zakona o oduzimanje nelegalno stečene imovine, čiji je donošenje pokrenula Vlada Federacije BiH, biti ključna politička činjenica od koje će zavisiti budućnost vladajuće koalicije u FBiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE