• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarac: Zločinac Ganić nema pravo da vrijeđa žrtve

Ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić nema pravo da daje šizofrene izjave i vrijeđa srpske žrtve, jer je on odgovoran za stradanja Srba u BiH.

 Košarac: Zločinac Ganić nema pravo da vrijeđa žrtve Izvor: MONDO

Ovo je "Glasu Srpske" izjavio šef Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske Staša Košarac.

"Niko nema pravo da vrijeđa srpske žrtve u BiH, a najmanje oni koji su akteri tih zločina. Nije umjesno omalovažavati stradanje drugog naroda, jer su u ratu stradali pripadnici sva tri naroda. Ganić je bio eksponent politike koja je doprinijela ukupnom stradanju", rekao je Košarac listu.

Komentarišući Ganićevu izjavu o stradanju Srba, koju je dao kanadskom radiju Si-Bi-Si (CBC) povodom 20 godina od početka rata u BiH, Košarac je rekao da će doći vrijeme kada će Ganić odgovarati za svoje zločine i da iz njega izbijaju strahovi zbog tih zločina, što se reflektuje ovakvim izjavama.

Košarac smatra da Ganićeve izjave uglednom kanadskom mediju ne treba ozbiljno shvatati, jer je očigledno da ih iznosi iz patološke potrebe da vrijeđa srpski narod. On je zaključio da je Ganić još jedanput pokazao svoje pravo lice.

Savez logoraša Republike Srpske saopštio je da bi član ratnog predsjedništva nekadašnje BiH Ejup Ganić, da ima pravde, bio u zatvoru jer je direktno odgovoran za zločine u Dobrovoljačkoj ulici nad pripadnicima JNA i za mnoge druge zločine nad Srbima u BiH.

Najoštrije osudivši Ganićevu izjavu "da je tokom rata u BiH više srpskih civila stradalo u automobilskim nesrećama nego od metaka bošnjačke vojske", srpski logoraši istakli su da je Ganić time uvrijedio srpske žrtve rata i da je nedopustivo da on bilo kome drži predavanja o ratnim događajima u BiH.

Srpski logoraši smatraju da se Ganić ovakvom izjavom po ko zna koji put otvoreno ruga pravosuđu BiH koje ne čini gotovo ništa da ga privede licu pravde i procesuira za ratne zločine nad Srbima.

Bez procesuiranja direktnih naredbodavaca brojnih zločina nad Srbima neće biti mira ni pomirenja u BiH, zaključuje se u saopštenju.

Potpredsjednik SDU Miro Lazović nije želio da prokomentariše Ganićevu izjavu, rekavši da mora da vidi tu izjavu da bi dao bilo kakav komentar, piše "Pres".

Ni šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Mira Ljubijankić iz SDP-a nije željela da komentariše, rekavši kratko da Ganić kao javna ličnost ima pravo da iznese svoj stav. Poslanik SDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Slobodan Popović rekao je "Presu" da Ganić, koji je radio sve suprotno od onoga za šta se zalagao, ne zaslužuje da se njegovim izjavama pridaje značaj.

Poslanik SDS-a u Parlamentu BiH Darko Babalj smatra da se sada pokazuje da institucije, kao što su Sud i tužilaštvo BiH, svojim radom ohrabruju ekstremiste da daju izjave kao što je Ganićeva.

Ganić je kanadskoj medijskoj kući izjavio da je tokom građanskog rata u BiH više Srba poginulo u automobilskim nesrećama nego od bošnjačkih metaka. On je rekao da je Republika Srpska "nastala na genocidu i brutalnom etničkom čišćenju", što je "Miloševićevo nasljeđe", te da su se Srbi izvukli za zločine koje su počinili.

Protiv Ganića je bila raspisana potjernica zbog zločina nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, maja 1992. godine, zbog čega je prije dvije godine priveden u Londonu. Tužilaštvo BiH, koje je preuzelo slučaj, odustalo je u međuvremenu od gonjenja Ganića, dok Tužilaštvo za ratne zločine Srbije još vodi istragu.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE