• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo: Homoseksualci ne mogu da daruju krv

Akcija dobrovoljnog davanja krvi na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, organizovana u četvrtak pretvorila se u incident.

 Sarajevo: Homoseksualci ne mogu da daruju krv Izvor: MONDO

Naime, studentima je prije dobrovoljnog darivanja krvi dijeljen formular Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, koji su bili dužni popuniti. U dijelu formulara gdje su pobrojane osobe koje ne treba da daju krv, navedene su, između ostalog i „osobe koje imaju povremene ili stalne seksualne kontakte sa homoseksualcima“.

Na ovu očiglednu diskriminaciju homoseksualaca saopštenjem je reagovalo sarajevska organizacija “Okvir”, organizacija koja se bavi pružanjem podrške i zaštitom identiteta homoseksualnih, kvir , transseksualnih osoba.

U saopštenju se navodi da su se studenti Lamija Topčagić, Nedžmina Šeta i Amar Numanović obratili dekanu i ukazali na diskriminatorsku stavku u formularu. Dobili su informaciju da Filozofski fakultet nije odgovoran na sadržaj formulara, a koji je odobren od Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

“Vidno razočarani situacijom, student su upozoravali ostale da je pomenuti formular diskriminatoran i suprotan temeljnim ljudskim pravima. Nakon toga, jedan od bolničara fizički je nasrnuo na studenta Amara Numanovića. Da stvar bude gora, bibliotekarka, zaposlena na Filozofskom fakultetu, nazvala je studente narkomanima i propalim studentima”, kažu iz Okvira.



Bibliotekarka je, nakon što joj je Lamija Topčagić rekla da nije narkomanka, ali da jeste lezbejka i da su i njena prava spornim formularom ugrožena odgovorila: „Da si moje dijete, ubila bih te na mjestu“, i nastavila da je vrijeđa, naglasivši da će studente sačekati poslije nastave ispred zgrade fakulteta.

Troje studenata su poslije incidenta podnijeli prijave protiv bolničara i bibliotekarke koji su ih napali, vrijeđali i prijetili im.

Udruženje podsjeća da je ovim direktno prekršen Zakon o zabrani diskriminacije u BiH – zabrana diskriminacije na osnovu seksualnog identiteta: direktna diskriminacija, indirektna diskriminacija, uznemiravanje, seksualno uznemiravanje, mobing, segregacija, izdavanje naloga drugima za vršenje diskriminacije i podsticanje na diskriminaciju.

Sporno pravilo kojim je osobama istospolne seksualne orijentacije zabranjeno darivanje krvi postoji i u većini država Evrope, a Velika Britanija je prije pola godine učinila prvi korak naprijed po tom pitanju, uvođenjem uslova da istospolnog seksualnog odnosa nije bilo u posljednjih 12 mjeseci.

Jasno je da se radi o diskriminatornoj i zastarjeloj praksi, koja datira iz osamdesetih godina prošlog vijeka, jer se osobe rizičnog seksualnog ponašanja nalaze među heteroseksualcima jednako kao i među homoseksualcima.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE