• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čižov: Euleks samo uz odobrenje Beograda i SB UN

Nekakva misija EU bi mogla da se razmesti na Kosovu samo uz odobrenje Srbije i uz rezoluciju SB UN, kaže ruski ambasador pri EU

 Čižov: Euleks samo uz odobrenje Beograda i SB UN Izvor: MONDO

Nekakva misija Evropske unije bi mogla da se razmesti na Kosovu samo uz odobrenje zemlje domaćina, Srbije, i uz odgovarajuću rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, izjavio je u Briselu ruski ambasador pri EU Vladimir Čižov.

Rusija je protiv misije Euleks jer ona "služi za primenu Ahtisarijevog plana, koji predstavlja mapu puta za nezavisnost Kosova", istakao je Čižov na konferenciji za štampu pred samit Rusija-EU koji će biti održan u četvrtak i petak u ruskom gradu Hanti-Manskisk i na kojem će biti reči i o južnoj srpskoj pokrajini.

"Ne bi, međutim, imali ništa protiv neke misije EU na Kosovu ukoliko bi ona bila legitimna i u skladu s međunarodnim pravom, a to znači da mora da dobije odobrenje zemlje domaćina, a to je Srbija, i odgovarajuću rezoluciju Saveta bezbednosti UN", izjavio je Čižov.

Ruski ambasador je ocenio da je sastanak Saveta bezbednosti UN u petak bio "koristan", ali da "nije doneo rešenje".

Čižov je rekao da je po rezoluciju 1244 mandat UNMIK-a "vremenski neograničen i može se okončati ili promeniti samo uz rezoluciju Saveta bezbednosti".

"Misija EU može da bude deo jedan od stubova UNMIK-a, ali ne može da dođe na Kosovo i da preuzme nadležnosti od UNMIK-a", naglasio je ruski ambasador.
Čižov je ocenio da "opšte rečeno, ništa nije rešeno po pitanju konačnog statusa Kosova".

"Priznanje 43 države od njih 200 nije rešenje. Svakako nije. Mi verujemo da svako rešenje mora biti dogovorno a ne nametnuto jer je svako nametnuto rešenje kratkotrajno”, naglasio jer ruski ambasador.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE