• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljajić: Pokarov novi pritisak na Srbiju

Pismo predsednika Tribunala Fausta Pokara SB UN o nesaradnji Srbije je dodatni pritisak. Srbija hapšenjima pokazuje da sarađuje.

 Ljajić: Pokarov novi pritisak na Srbiju Izvor: MONDO

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je u ponedeljak da je pismo predsednika tog suda Fausta Pokara SB UN o nesaradnji Srbije sa tim sudom, dodatni pritisak i to baš u "trenutku kada hapšenjem haških optuženika pokazujemo jasan dokaz da to nije tačno".

"Sve što je Haški tribunal tražio u vezi sa svedokom, bivšim šefom vojne službe bezbednosti, penzionisanim generalnom Aleksandrom Dimitrijevićem mi smo ispunili", rekao je Ljajić Tanjugu.

Ukoliko Tribunal ponovo uputi poziv za svedočenje generala, vlasti u Srbiji će učiniti sve što je neophodno da se to svedočenje i obavi, precizirao je Ljajić.

Pokar je "prijavio SB UN Srbiju da ne sarađuje" u procesu protiv bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića i još pet kooptuženih bivših visokih srpskih funkcionera, kao i da Vlada Srbije dovodi u pitanje autoritet Međunarodnog tribunala.

Pokar je prijavio vlasti Srbije zato što nisu, kako je saopšteno, pomogle da obavezujući poziv za svedočenje bude uručen Dimitrijeviću.

Ljajić je ustvrdio da je komunikacija i korespodencija sa sudom u Hagu bila redovna po svim pitanjima, pa i u slučaju uručivanja poziva svedoku Dimitrijeviću.

"Dostavili smo im 3. maja lekarske nalaze da je general Dimtrijević zbog operacije na srcu, koja je izvršena negde u SAD, na rehabilitaciji i da po preporuci lekara ne može da svedoči", kazao je Ljajić.

On je rekao da Pokarovu interevenciju tim pre smatra nepotrebnom.

"Zasigurno da u slučaju generala Dimitrijevića nema nikakve namere da se opstruiše proces protiv Milutinovića i ostalih i zašto bismo to radili kada hapšenjem haških optuženika jasno pokazujemo našu spremnost da ispoštujemo potpunu saradnju sa Tribunalom", rekao je LJajić.

On je podsetio da je Srbija do sada 500 svedoka oslobodila obaveze čuvanja tajne, kao i da su neki svedoci po nalogu Tribunala hapšeni i sprovođeni u Hag.

Srbija je od 46 izručila 43 haška optuženika, a poslednji među njima je bosanski Srbin Stojan Župljanin koji je uhapšen u Pančevu 11. maja, a Tribunalu izručen 21. juna.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE