• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svim policajcima u BiH jednake plate

Fiskalni savjet BiH pokrenuće na jednoj od narednih sjednica pitanje ujednačavanja plata svih policijskih službenika u BiH.

 Svim policajcima u BiH jednake plate Izvor: MONDO

Iako to još nije zvanično stavljeno na dnevni red, do usklađivanja plata policajcima u BiH teško da će doći, jer sindikalne vođe pojedinih agencija na to neće pristati, pišu Nezavisne novine.

Dok s jedne strane predstavnici sindikata iz Sarajeva tvrde da će podržati takvu inicijativu, u RS kažu da od toga neće biti ništa jer svi su svjesni čemu vodi izjednačavanje policajaca.

"Plate pripadnika MUP-a RS regulisane su zakonima RS i kraj priče. Ni pod kojim uslovima nećemo pristati na tako nešto, pogotovo na način da se donose neki zakoni na nivou BiH koji bi izjednačavali policajce", rekao je Duško Jandrić, predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova.

On ističe da Sindikat nikada neće pristati na tako nešto jer iza toga ima nekih drugih namjera, te da će više detalja imati kada to pitanje i zvanično bude stavljeno na dnevni red.

Od štrajka ne odustajemo jer smatramo da su nam plate male, kazao Smajlović

Sa druge strane, Nedžib Đozo, predsjednik Sindikata policije Kantona Sarajevo, kaže da će podržati izjednačavanje plata svih policajaca u BiH, ali na način da bude izvršena kategorizacija policijskih stanica i uprava, jer, kako kaže, ne može policajac u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli imati istu platu kao onaj u Goraždu i Orašju, gdje imaju mnogo manje posla.

"To treba pozdraviti i prihvatiti. Pokušali smo to u FBiH, ali nam nije uspjelo jer neki kantoni nisu htjeli pristati na tako nešto", kazao je Đozo.

Kolika su odstupanja u primanjima policije u BiH vidi se iz podataka Ministarstva finansija i trezora BiH. Tako "obični" policajac zaposlen u agencijama na nivou BiH, odnosno u SIPA i Graničnoj policiji, ukupno mjesečno primi 967 KM. Njegov kolega u RS primi svega 800 KM, dok policajac Federalne uprave policije mjesečno zaradi 1.285 KM. Policajac u Brčko distriktu ima mjesečna primanja u iznosu od 1.196 KM.

Za razliku od pripadnika policije MUP-a RS i Brčko distrikta, koji osim osnovne plate nemaju toplog obroka i regresa, policija u FBiH i ona koja radi pri institucijama BiH ima ove dodatke.

Bez obzira na to što imaju natprosječna primanja koja sa minulim radom i dežurstvima prelaze 1.100 KM, zaposleni u SIPA zbog smanjenja plate od 4,5 odsto ne odustaju od štrajka.

Do usklađivanja plata policajcima u BiH teško da će doći, jer sindikalne vođe pojedinih agencija na to neće pristati

Edin Smajlović, predsjednik Sindikata radnika SIPA, kaže da će sljedeće sedmice zajedno sa ostalim sindikalnim organizacijama potpisati u parlamentu BiH najavu štrajka te da neće pristati na smanjenje plata.

Na pitanje kolika je plata "običnom" policajcu u SIPA, Smajlović kaže da je ona 613 KM, a na konstataciju da prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH policajac u SIPA ukupno primi 967 KM, on kaže da to nije istina.

"To je osnovna plata. Policajac još primi dodatak na platu, topli obrok i regres, ali to imaju svi u BiH. Od štrajka ne odustajemo jer smatramo da su nam plate male i daleko manje nego kod nekih drugih policajaca", kaže Smajlović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE