• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MUP Srpske agresivno prema vehabijskom pokretu

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević upozorava da počinje širenje vehabijskog pokreta na RS

 MUP Srpske agresivno prema vehabijskom pokretu  Izvor: MONDO

Galijašević navodi da ponašanje grupe vehabija u Srpcu, prilikom policijskog privođenja, pokazuje da je stepen agresivnosti u vehabijskom pokretu povećan, pa čak i tamo gdje ne uživa političku podršku i nema bezbjednosnu zaštitu, kao što je slučaj u Republici Srpskoj.

Povodom slučaja policijskog privođenja sedam vehabija juče u Srpcu koji su se, revoltirani hapšenjem, na saslušanju ponašali drsko, vrijeđali policajce i proklinjali Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo, Galijašević je u intervjuu Srni rekao da je slučaj privođenja bio opravdan i da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske pitanju vehabizma pristupa izuzetno suptilno, računajući na sve moguće političke konsekvence

"Ako je MUP Republike Srpske ocijenio da određena lica ugrožavaju bezbjednost, ustavni poredak, prijete bezbjednosti građana i okruženju, i ako je preduzeo mjeru privođenja lica - onda je sigurno da je ona dobro promišljena i izvedena bez ikakve političke pozadine", smatra Galijašević.

On je ocijenio da su prilikom privođenja ova lica pokazala visok stepen agresivnosti u komunikaciji sa legitimnim organima Republike Srpske, a to pokazuje da je odnos vehabija prema državi vanustavan i kriminogen.

"U ovoj borbi MUP Republike Srpske jedina je profesionalna institucija na koju se može računati u borbi protiv terorizma i za sada je on sam u BiH, a vjerovatno i u regionu, na ovoj pozornici borbe protiv potencijalnih terorističkih grupa iz vehabijskog pokreta", ističe Galijašević.

On kaže da već počinje širenje vehabijskog pokreta na Republiku Srpsku, te podsjeća da do sada ponašanje vehabija na ovoj teritoriji nije prelazilo granice narušavanja javnog reda i mira ili ugrožavanja bezbjednosti na ovom nivou, nego su do sada uglavnom obavljali mobilizacijske pripreme i "vjersku poduku".

"Sada su vehabije u Srpcu već `prešle granicu` kao što to su to učinili u Njemačkoj, Austriji i svugdje gdje su uspostavili svoje baze. Akcija policije u Srpcu je potpuno opravdana i MUP Republike Srpske je pokazao da ozbiljno analizira, prati i postupa po ovom problemu", rekao je Galijašević.

Galijašević smatra da se u narednom periodu može očekivati dizanje agresivnosti vehabija na viši nivo proporcionalno njihovoj sposobnosti da strateški planiraju i operativno izvode akcije, čime će oni postajati sve veća prijetnja.

"Vehabijski pokret je neprijatelj bezbjednosti u svakoj zemlji, odnosno ovaj problem sada je globalni problem. Ono što mi zovemo vehabijski pokret ustvari je jedan ideooški pokret prema islamu koji, sa političkim radikalizmom proizvodi terorističke akcije, a proizveo je i Al kaidu", rekao je Galijašević, koji upozorava da ni Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA), ni Agencija za istrage i zaštitu (Sipa), nisu do sada pokazale ozbiljnost u pristupu ovom problemu.

On navodi da se ne može računati na institucije kojima koordiniše Ministarstvo bezbjednosti na čelu sa Sadikom Ahmetovićem: "Vidite da to ministarstvo raspravlja o problemima koji mu uopšte nisu u nadležnosti, da podstiče nezadovoljstvo u bezbjednosnim agencijama i da nema osjećaj za vijeme u kojem živimo".

" Došli smo u situaciju da se moraju striktno i rigorozno primjenjivati bezbjednosne procedure u odnosu na ovu bezbjednosnu prijetnju. Za sada jedino MUP Republike Srpske pokazuje da primjenjuje bezbjednosne procedure u odnosu na vehabizam, odnosno na pozornici borbe protiv rizičnih terorističkih grupa u BiH", rekao je Galijašević.

On podsjeća da je višestruki ubica Muhamed Merah, francuski državljanin alžirskog porijekla, koji je u ime Al Kaide ubio sedam ljudi na jugozapadu Francuske, a potom ubijen, prije toga boravio u BiH sa drugim radikalnim islamistima, što pokazuje da vlasti BiH trebaju da budu zabrinute zbog ovog problema.

"Zapadne zemlje su isprovocirane ovom mrežom koja prelazi granice država. To pokazuje da mi nemamo posla sa ljudima koji djeluju u okviru jedne države, nego prave zločine u drugim zemljama. Kada pogledate tu mrežu, stvarno trebamo biti zabrinuti, jer su zabrinuti i u zapadnim državama, a najviše Njemačkoj, Francuskoj i Austriji", rekao je Galijašević u intervjuu Srni.


Politički analitičar Dušan Janjić ocijenio je da će ekstremni islamski vjernici i bošnjački političari uvijek biti protiv postojanja Republike Srpske.

"Republika Srpska će uvijek predstavljati fitilj za potpaljivanje islamskog ekstremizma, bilo da postoji kao jasno definisana konfederalna ili federalna jedinica", izjavio je Srni Janjić, komentarišući jučerašnje policijsko privođenja sedam vehabija u Srpcu koji su se na saslušanju ponašali drsko, vrijeđali policajce i proklinjali Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo.

On je ocijenio da je dobra vijest to što hapse vehabije, te dodao da hapšenje i suđenje očigledno pokazuje da BiH počinje da sazrijeva.

Janjić je istakao da je jasno da je rat u BiH za ekstremni islamistički pokret bio dio svetog rata, kao što je to bio i rat na Kosovu, zbog čega su se mnogi iz Alžira, Avganistana, Pakistana i drugih islamskih zemalja prebacivali na Balkan.

"Vehabijski pokret koji mi sada imamo kombinovan je od dva elementa, lokalni kojeg čine vernici koji su se uputili tragom vehabizma, te ekstremni koji su došli sa strane i koji imaju i svoje sledbenike", istakao je Janjić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE