• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osam godina za zločin nad zarobljenicima

Kantonalni sud u Bihaću proglasio je Almira Šabančevića krivim za zločine nad ratnim zarobljenicima 1995. u Velikoj Kladuši i osudio ga na osam godina zatvora.

 Osam godina za zločin nad zarobljenicima Izvor: MONDO

Predsjedavajući Sudskog vijeća Fikret Hodžić, obrazlažući presudu, rekao je da je optužba tokom suđenja izvan svake sumnje uspjela dokazati da je Almir Šabančević 19. jula 1995. godine u naselju Johovica učestvovao u zarobljavanju šest pripadnika Petog korpusa Armije BiH, saopšteno je iz BIRN-a.

Kako stoji u presudi, Šabančević je zarobljenike Sulejmana Muslića, Senada Mujkića, Nihada Dizdarića i Zaima Jusića fizički zlostavljao tukući ih šakama, nogama, kundakom i cijevi od automatske puške.

"Potom je zarobljenika Nihada Dizdarića izdvojio iz vrste u kojoj su stajali zarobljenici i iz automatske puške u njega ispucao nekoliko metaka, nakon čega je Dizdarić preminuo na licu mjesta", rekao je sudija Hodžić.

Pri odmjeravanju kazne Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Bihaću ocijenilo je kao olakšavajuće okolnosti protok vremena od počinjenja zločina, zdravstveno stanje optuženog, njegovu trenutnu materijalnu situaciju, a kao otežavajuću - okolnosti zločina.

U kaznu Šabančeviću će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru i na izdržavanju kazne od aprila 1996. do oktobra 2002. godine.

Šabančevića je Kantonalni sud u Bihaću 1997. osudio na 14 godina zatvora, nakon što je proglašen krivim za zločine nad ratnim zarobljenicima na području opštine Velika Kladuša, ali je ova presuda ukinuta i naloženo je održavanje obnovljenog suđenja.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH, a do pravosnažnosti presude, Šabančević će ostati na slobodi. Sud u Bihaću je ocijenio da nema razloga za pritvor, jer se tokom postupka Šabančević odazivao na pozive.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE