• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukinut pritvor komandiru kasarne "Viktor Bubanj"

Sud BiH ukinuo je pritvor Besimu Muderizoviću, optuženom za zločine nad srpskim civilima u kasarni "Viktor Bubanj" u Sarajevu.

 Ukinut pritvor komandiru kasarne "Viktor Bubanj" Izvor: MONDO

Muderizoviću su izrečene mjere zabrane, među kojima i kućni pritvor i zabrana sastajanje sa svjedocima navedenim u optužnici i ostalim osobama koje imaju bilo kakva saznanja o ovom predmetu.

U saopštenju iz Suda BiH navodi se da izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca.

Odluka je donesena na prijedlog odbrane Muderizovića.

Suđenje Muderizoviću, Ramizu Avdoviću i Iliuanu-Nikolau Vintili, optuženima za zločine u kasarni "Viktor Bubanj" u Sarajevu, počelo je 22. marta čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH i odbrana.

Prema navodima optužnice, Muderizović, Avdović i Vintila su od kraja juna do kraja novembra 1992. godine, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

U optužnici se navodi da su u kasarni "Viktor Bubanj" u Sarajevu zatočeni civili srpske nacionalnosti bili podvrgnuti namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola, te prisiljavanja na rad.

Muderizović je bio komandir vojnog zatvora u kasarni "Viktor Bubanj" i zamjenik upravnika na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu, Avdović komandir straže u ovim objektima, a Vintila kuvar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Muderizović je bio u pritvoru od oktobra ove godine, kao i Avdović, dok se Vintila brani sa slobode.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE