• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Poboljšana politička atmosfera u BiH

Incko na sjednici Komiteta za poštovanje obaveza i angažmana članica Savjeta Evrope izrazio optimizam i u pogledu ispunjenja preostalih obaveza BiH

 Incko: Poboljšana politička atmosfera u BiH Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocijenio je da je poboljšana politička atmosfera u BiH rezultirala formiranjem Savjeta ministara BiH, usvajanjem zakona o popisu stanovništva i o sistemu državne pomoći, kao i dogovorom o vojnoj imovini, koji će "u značajnoj mjeri uticati na poziciju BiH na predstojećem zasjedanju NATO-a u Čikagu".

Incko je na sjednici Komiteta za poštovanje obaveza i angažmana članica Savjeta Evrope (Monitoring komitet), koja je održana u okviru Aprilskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Starzburu, izrazio optimizam i u pogledu ispunjenja preostalih obaveza BiH.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali i članovi stalne Delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Milica Marković i Saša Magazinović, te zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Božo Ljubić, razgovaralo se o postignutim rezultatima u vezi sa evroatlantskim integracijama BiH, kao i o onome što je potrebno uraditi u narednom periodu, pri čemu je ukazano na neophodnost provođenja odluke "Sejdić-Finci".

Početkom juna izvjestioci parlamenta Savjeta Evrope Karin Voldset i Egidijus Vareikis posjetiće BiH s ciljem daljeg praćenja njenih postprijemnih obaveza, tako da se može očekivati da će se na dnevnom redu junskog zasjedanja parlamenta Savjeta Evrope naći i novi izvještaj o BiH, saopšteno je iz parlamenta BiH .

Savjet Evrope i Evropska konvencija o ljudskim pravima i dalje igraju veoma važnu ulogu u postavljanju standarda koje BiH treba da ispuni, istakao je visoki predstavnik Valentin Incko obraćajući se Komitetu za monitoring Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Strazburu.

Povodom 10 godina od formalnog prijema BiH u članstvo Savjeta Evrope, visoki predstavnik je pozvao evropske parlamentarce da pomognu da se osigura "postojanje adekvatnih kapaciteta", te da ne dođe do podrivanja rada institucija koje štite prava građana BiH.

"Ljudska prava, demokratija i vladavina zakona su zajednički uslovi koje postavlja Dejtonski sporazum, Evropska unija i Savjet Evrope", rekao je Incko.

Visoki predstavnik je slučaj "Sejdić-Finci" opisao kao "jedinstvenu priliku da BiH evoluira u pozitivnom pravcu koji će rezultirati konkretnim poboljšanjima za građane".

Iako je ocijenio da i dalje postoje osporavanja Dejtona i BiH, Incko je ukazao na nedavne pomake na okončanju političkog zastoja koji je doveo do ekonomskih i socijalnih teškoća, saopšteno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik Valentin Incko izjavio je danas u Strazburu, na sjednici Monitoring komiteta Savjeta Evrope, da još nisu ispunjeni uslovi za odlazak OHR-a iz BiH.

"Incko je ponovio da će OHR morati da ostane sve dok u BiH u konačnoj formi ne bude ispunjeno pet uslova plus dva cilja", rekla je Srni član delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Milica Marković.

Incko je članovima Monitoring komiteta rekao da se situacija u BiH kada je riječ o političarima "prilično otkravila" i da on podržava to što su političari preuzeli sve više inicijative i odgovornosti za zbivanja u zemlji.

Markovićeva je navela da je Incko izrazio optimizam da će biti usvojen budžet BiH za 2012, i da će uskoro lideri partija postići dogovor o provođenju presude `Sejdić-Finci`. On je ukazao i da su posljednjih mjeseci učinjeni napori da se pripreme i usvoje neki zakoni.

Članove Monitoring komiteta Savjeta Evrope Markovićeva je upoznala da su u BiH velika očekivanja od narednog sastanka šestorice političkih lidera čiji će domaćin biti predsjednika HDZ BiH Dragan Čović, kao i od sastanka u Briselu kod šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU Petera Sorensena u vezi sa implementacijom presude u slučaju `Sejdić i Finci`.

Markovićeva je istakla da je u Strazburu generalno izraženo razumijevanje za složenu situaciju u BiH, i da su članovi Monitoring komiteta zadovoljni "što se stvari u BiH, ipak, kako-tako kreću naprijed".

Prema njenom mišljenju, do ublažavanja tonova i boljeg odnosa Monitoring komiteta prema Bih dšlo je zbog objektivnih razloga, ali i činjenice da je na ovom zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope obilježena desetogodišnjica pristupanja BiH u Savjet Evrope.

Visoki predstavnik će se danas popodne sastati sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope Torbjornom Jaglandom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE