• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završen protest sarajevskih policajaca

Oko 200 policajaca danas protestovalo u Sarajevu, tražeći smjenu ministra unutrašnjih poslova Muhameda Budimlića

 Završen protest sarajevskih policajaca Izvor: MONDO

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, njih 200, koji su danas protestovali u Sarajevu tražeći ostavku resornog kantonalnog ministra Muhameda Budimlića, razišli su se i najavili da će drugim sredstvima nastaviti da se bore za svoja prava, kao i protiv mjera štednje na njihovoj opremi.

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo Nedžib Đozo rekao je da ministar ponižava policiju, štedi na policijskoj opremi i pokušava da podijeli sindikat.

Đozo je, obraćajući se policajcima okupljenim ispred zgrade kantonalne vlade i Skupštine, iznio niz optužbi na rad Budimlića, optuživši ga da ne radi poslove za koje je nadležan, te da ukida brojne službe među kojima je i služba kriminalističke policije, što je san svakog kriminalca.

"Dok se mi borimo sa svim negativnostima u društvu, oni umanjuju naša primanja i ne žele da uđu u zakonom obezbijeđen socijalni dijalog. Štede na nama tako što nam nabavljaju nekvalitetnu odjeću i obuću. Optužuju nas da smo nesposobni, korumpirani, mada smo jedna od najboljih policijskih agencija u BiH", rekao je Đozo.

Policajci tvrde i da su poljuljani međuljudski odnosi u ovoj službi, te da ministar želi da policiju stavi pod politički uticaj.

Pred policajcima se pojavio i Budimlić, a njegov dolazak je bio propraćen zvižducima. On je rekao novinarima da neće podnijeti ostavku, jer su sva sporna pitanja za koja ga optužuju policajci nastala prije njegovog imenovanja, te da za njihovo rješavanje uopšte nije nadležan.

"U prethodnih 15 dana poslao sam dva poziva Sindikatu policije, a jedan i svim zaposlenima u policiji da dođu da razgovaramo o otvorenim pitanjima, ali oni se nisu odazvali. Kontinuirano se dešava da sastancima prisustvuju samo pojedini članovi Sindikata, koji su ujedno i dio najužeg rukovodstva Uprave policije Kantona Sarajevo, koji se protivi neophodnim sistemskim promjenama", rekao je Budimlić.

Budimlić je dodao da je politika značajan dio u kantonalnom MUP-u, gdje su trenutno na funkciji "četiri glavna inspektora koji su u direktnoj vezi sa Strankom demokratske akcije (SDA)".

"Oni su ljudi koji donose ključne odluke i predstavljaju osnovnu strukturu i u Upravi policije i u Sindikatu. Ove osobe sigurno imaju podršku za opstruisanje nužnih sistemskih promjena koje se u Ministarstvu moraju desiti", rekao je Budimlić.

Sarajevski policajci počeli su danas u 11 sati protest, kojim su tražili smjenu ministra unutrašnjih poslova Muhameda Budimlića.

Na protestima se okupilo nekoliko stotina policajaca koji smatraju da su od dolaska Budimlića na ovu poziciju poljuljani međuljudski odnosi u policiji.

"Gospodine ministre, ti jesi Muhamed, ali nisi pegamber", bio je jedan od transparenata.


Sindikat policije uoči protesta najavio je da će voditi računa o tome da ne bude ugrožena osnovna funkcija policije, te je na protest izašao samo jedan broj policajaca.

Ostavku je potpisima zatražilo 1.100 policajaca – članova Sindikata.

Pogledajte foto galeriju.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE