• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveća diskriminacija trudnica na poslu

U RS se najveći broj pritužbi građana na kršenje prava rodne ravnopravnosti odnosi na kršenja prava trudnica na radnom mjestu.

 Najveća diskriminacija trudnica na poslu Izvor: MONDO

U Republici Srpskoj se najveći broj pritužbi građana na kršenje prava rodne ravnopravnosti odnosi na oblast rada i zapošljavanja, posebno kršenja prava trudnica na radnom mjestu, podaci su Vladinog Džender centra.

Šef pravnog odsjeka u Džender centru Saša Savičić rekao je da se ženama često postavljaju zakonom zabranjena pitanja, kao što su o bračnom statusu, planovima za rađanje djece i slično.

"Među nekim poslodavcima vladaju stereotipi da će imati troškove ako zaposle žene i na taj način ih dovode u diskriminisani položaj, zaboravljajući da žene sa kompetencijama za neko radno mjesto imaju pravo da koriste sve zakonom predviđene mogućnosti i da svojim radom opravdaju svoje zapošljavanje", rekao je Savičić.

Predsjednik Aktiva mladih Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković rekao je da se radnici često obraćaju sindikatu za pravnu pomoć zbog problema rodne diskriminacije.

On je naglasio da je zbog toga naročito važno da se mladi sindikalci i žene upoznaju o ovoj problematici kako bi bili spremni za sindikalnu borbu.

U Banjaluci je održana dvodnevna radionica o ravnopravnosti polova Aktiva mladih i Aktiva žena Saveza sindikata Republike Srpske i Vladinog Džender centra, uz učešće dvadesetak predstavnika mladih i žena iz sindikalnih organizacija sa područja regije Banjaluka.

Bilo je riječi o rodnoj ravnopravnosti, naročito u konteksu radnog prava, zaštiti prava, sindikalnom organizovanju i sindikalnoj borbe u domenu rodne ravnopravnosti.

Ovakve radionice održane su u Zvorniku, Trebinju i Doboju, a obuku je prošlo ukupno 80 sindikalnih aktivista.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE