• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudnicama ukinuli prednost!

Mada je nepisano pravilo da trudnice uvijek imaju prednost, ambulanta porodične medicine u banjalučkom naselju Lazarevo prva je ukinula takvu praksu.

 Trudnicama ukinuli prednost! Izvor: MONDO

Bez obzira na broj pacijenata, na čekanje stavljaju i buduće majke, ne vodeći računa o tome da li im zdravstveno stanje dozvoljava višesatno sjedenje u čekaonici sa ostalim pacijentima, piše "Press RS".

Buduća majka, koja je zamolila da joj se ne otkriva identitet, kaže da je zanijemila kada joj je u saopšteno da će od sada morati uredno da čeka svoj red na pregled.

"U petom sam mjesecu i prije nekoliko dana otišla sam u ambulantu da izvadim krv i predam urin, pa da nalaz odnesem ljekaru. U ambulanti sam bila oko 7.15, a ispred mene je bilo desetak pacijenata. Ušla sam u laboratoriju da vidim s medicinskom sestrom kad će me primiti, na šta je ona odgovorila da ću morati da sačekam dok ne dođem na red. Objasnila mi je da trudnice više nemaju prednost, te da preko reda mogu da ulaze samo porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi", priča sagovornica.

Ona dodaje da je sljedećeg dana došla u ambulantu oko 7.30 i čekala oko pola sata.

"Prije mene je opet bilo desetak pacijenata. Pitala sam drugu sestru zašto trudnice nemaju prednost, na šta je ona odgovorila da su nedavno dobili dopis u kojem im je naloženo da buduće majke više ne mogu ulaziti preko reda. Zaista mi nije jasno na osnovu čega je izmijenjena dosadašnja praksa, jer mnoge trudnice nisu u stanju da satima čekaju na pregled. Takođe, u prepunim čekaonicama izložene su riziku da od drugih pacijenata dobiju neku zaraznu bolest, o čemu u našoj ambulanti ne vode računa. Nisam znala kome da se obratim, pa sam pozvala Fond zdravstvenog osiguranja, gdje su mi odgovorili da nisu nadležni", kaže sagovornica.

U ambulanti u Lazarevu saopšteno je da za sve informacije mora da se kontaktira Dom zdravlja Banjaluka.

"Sve odluke za ambulante donose se na nivou ove zdravstvene ustanove. Logično je da trudnice imaju prednost, ali zvanično to pravo pripada samo RVI i porodicama palih boraca", rekli su u ovoj ambulanti, bez objašnjenja da li su od banjalučkog Doma zdravlja zaista dobili zvaničan dopis da se budućim majakama ukida prednost prilikom pregleda.

U Domu zdravlja Banjaluka negirali su da je ambulantama porodične medicine upućen dopis u vezi s ukidanjem prednosti trudnicama.

"Po zakonu prednost pri pregledima imaju samo porodice poginulih boraca i RVI, ali je uobičajeno da takav tretman imaju i trudnice. I sami pacijanti su uglavnom solidarni, pa preko redapuštaju trudnice i majke s malom djecom. Možda se desilo da je u ambulanti u Lazarevu bila gužva ili je bilo više pacijenata koji po zakonu imaju prednost, pa je trudnica morala da čeka", naveli su u banjalučkom Domu zdravlja.

U ostalim ambulantama porodične medicine u Banjaluci potvrđeno je da trudnicama daju prednost i da će tako biti i ubuduće.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE