• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić, Dodik i Kusturica posjetili Andrićgrad

Predsjednički kandidat Demokratske stranke (DS) Boris Tadić danas je zajedno sa predsjednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom i rediteljem Emirom Kusturicom posjetio gradilište "Andrićgrada" u Višegradu.

 Tadić, Dodik i Kusturica posjetili Andrićgrad Izvor: MONDO

Tadić je rekao da mu je čast što je dio projekta "Andrićgrada", makar kroz Andrićev institut.

"Andrić je jedan od najvećih evropskih pisaca i zaslužio je takvu ustanovu u Višegradu, u kojoj će se mladi ljudi baviti naučnim i istraživačkim radom", rekao je Tadić novinarima.

On je parafrazirao Andrića da narodi na ovim prostorima "sa velikim entuzijazmom započinju svaki gadjevinski i istorijski projekat, a da ga sa istim takvim entuzijazmom napuštaju, a onda se na kraju pojavljuju kao njegove najstrože sudije".

"U ovom slučaju Kusturica i Dodik će to demantovati, a meni je čast što sam učesnik ovog projekta, makar kroz Andrićev institut", kazao je on, dodajući da je potrebno ustanoviti veliku književnu nagradu u čast Andrića u "Andrićgradu" i Višegradu.

Tadić je ocijenio da "'Andrićgrad' povezuje sadašnjost i budućnost i uvažava sve kulture koje su postojale na ovim prostorima, a objedinjene su u Andrićevom djelu".

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da će "Andrićgrad" biti završen do juna 2014. godine, dodajući da će Andrićev institut biti mjesto gdje će se na najbolji način očuvati srpska i svjetska kultura.

"Želimo da poslije Srpske akademije nauka, Andrićev institut bude najreferentnije mjesto i jedna od najvažnijih srpskih institucija na ovim prostorima", istakao je Dodik.

Aludirajući na rušenje Andrićeve biste u Višegradu 1991. godine, Kusturica je rekao: "Srušili su Andrićevu bistu, a dobili su Andrićev grad, neka se paze šta rade."

On je naveo da "nikad nijedan osvajač nije uništio ljepotu", misleći pri tome na Aja Sofiju u Carigradu i Chupriju u Višegradu, sa kojom će, kako je naveo, "Andrićgrad" imati duhovnu i vizuelnu vezu.

Izgradnja "Andićgrada" počela je 28. juna prošle godine i trebalo bi da bude završena za četiri godine.

Projekat je vrijedan oko 15 miliona evra, a za njegovu realizaciju Vlada RS i Kusturica formirali su zajedničko preduzeće "Lotika".

U sklopu "Andrićgrada" na površini od 17.500 metara kvadratnih biće izgradjena kuća posvećena nobelovcu Ivi Andriću, pozorište, muzej, crkva, škola, hotel, kao i stari dućani.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE