• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Polomljeni nosevi u Islamskoj zajednici

U tuči vernika sukobljenih islamskih zajednica u Prijepolju nekoliko osoba prošlo sa polomljenim nosevima i vilicama.

 Polomljeni nosevi u Islamskoj zajednici Izvor: MONDO

Islamska zajednica Srbije (IZS) saopštila je da je nekoliko osoba zadobilo frakture nosa i vilice u tuči koja je izbila posle obijanja prostorija te zajednice u Prijepolju.

U saopštenju IZS, na čijem je čelu muftija Adem Zilkić, navodi se da su prostorije obili nepoznati počinioci dva sata iza ponoći između subote i nedelje, a da je za njima u prostorije ušlo "nekoliko nelegitimnih hodža" i advokat Sabahudin Hajdarević.

Dodaje se da su vernici koji su se zatekli na licu mesta pokušali da brane objekat i da je zatim izbila masovna tuča u kojoj je nekoliko nekoliko osoba zadobilo frakture nosa i vilice.

"Policija je brzo došla na lice mesta i razdvojila građane od provalnika koji su se zabarikadirali unutar objekta. Nakon bezuspešnog ubeđivanja da provalnici napuste zgradu, oni su verbalno napali policajce, pa je načelnik naredio da se izgrednici privedu i uhapse, a objekat je vraćen Islamskoj zajednici Prijepolje", piše u saopštenju.

Muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZUS) Muamer Zukorlić izjavio je u nedelju da se policija brutalnom intervencijom u Prijepolju svrstala na stranu IZS, posle tuče vernika dve zajednice.

"Policija neposredno učestvuje u razbijanju Islamske zajednice u Srbiji, nastojeći da nadoknadi neuspeh onih koji su imali ulogu rušenja sistema zajednice", rekao je Zukorlić novopazarskim medijima.

Prema Zukorliću, novoizbrani legalni predstavnici IZUS pokušali su da uđu u prostorije tog medžlisa, ali ih je u tome sprečila policija koja je ih je, kako je rekao, brutalno izbacila, sprovela u policijsku stanicu i neosnovano zadržala nekoliko sati.

Zukorlić je posebno izdvojio izvesnog Rešada Salihagića za koga je rekao da ima diskutabilnu biografiju "brutalno zarađenim poenima na Kosovu" .

"Nemili događaji u Prijepolju uneli su gorčinu u zasedanje Sabora, ali to nije pokolebalo predstavnike muslimanskog bića da, kao i do sada, slede svoj put istine", rekao je Zukorlić napomenuvši da Sabor u potpunosti podržava Odbor medžlisa u Prijepolju kojim rukovodi Samir Tandir.

Zukorlić je dodao da je očigledno porasla uznemirenost, jer su izbori u IZUS sprovedeni po precizno uređenoj proceduri i uz veliki odziv vernika.

Na sednici Sabora IZUS u nedelju za predsednika je izabran Hajro Tutić, dok će glavni muftija biti izabran na sledećoj sednici sabora, 12. jula u Novom Pazaru.

Zukorlić nije želeo da se izjašnjava o svojoj ponovnoj kandaturi za prvog čoveka Mešihata jer će to, kako je rekao, zavisiti od toga da li će imati neophodnu podršku.

On je na sednici Sabora ponovio optužbe na račun odlazeće Vlade Srbije, Ministarstva vera i ministra Radomira Naumova, rekavši da su učestvovali u razbijanju IZUS.

"Odnos prema novoj vladi i ministru biće principijelno određen u skladu sa ponašanjem vlade, a konkretno ministra vera", rekao je Zukorlić.

"Stepen saradnje ćemo određivati prema tome koliko se država bude zakonito ponašala prema Islamskoj zajednici", kazao je Zukorlić i poručio da za vlast ne bi bilo dobro da izgubi sagovornike među muslimanima, pripadnicima te zajednice.

"Želimo da verujemo da će poromena Vlade značiti i promenu politike prema nama", rekao je Zukorlić napomenuvši da personalna rešenja neće bitno uticati na tu saradnju.

Kao prvi "loš signal" nove vlasti, Zukorlić je ocenio "spasavanje" odlazećeg gradonačelnika Novog Pazara Sulejmana Ugljanina koji prema njegovoj oceni slovi kao "generator krize u Islamskoj zajednici".

Zukorlić je kazao da sve što se dešava kao politička trgovina ima loše strane i ukazao da ne važi teza da predsednik Srbije Boris Tadić podržava IZUS, a odlazeći premijer Vojislav Koštunica IZS.

"Sada se vidi da to nije tačno da postoji podela po vertikali, već da je podela po nekim političkim stavovima u Beogradu koji nisu načisto s tim da muslimanima na teritoriji Srbije i Islamskoj zajednici valja priznati ravnopravan status sa drugim verskim zajedicama kako je i predviđeno Ustavom", rekao je Zukorlić.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE