• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mandatar: Prvi korak ratifikacija SSP sa EU!

Cvetković: Odmah šaljemo skupštini na ratifikaciju SSP sa EU!

 Mandatar: Prvi korak ratifikacija SSP sa EU! Izvor: MONDO

U Skupštini Srbije, mandatar za sastav nove vlade Mirko Cvetković iz DS obrazlaže program i sastav nove vlade. Na samom startu uzlaganja rekao je da će slanje Sporazuma o pridruživanju sa EU na ratifikaciju republičkom parlamentu biti prvi korak nove vlade.

Ključni elementi njegovog programa biće: opredeljenje za evropske integracije, neprihvatanje nezavisnosti autonomne pokrajine Kosova i Metohije, jačanje ekonomije i socijalne odgovornosti, pooštravanje borbe protiv korupcije i kriminala i poštovanje medjunarodnih obaveza.

"Prvi potez nove vlade biće ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom", najavio je mandatar.

Cilj vlade je da ubrzanjem ekonomskih i drugih reformi predviđenih u sporazumu, Srbija krajem ove ili početkom iduće godine dobije status kandidata za članstvo u EU, naveo je mandatar i dodao da bi na kraju mandata nove vlade Srbija trebalo da bude "u potpunosti spremna za ulazak u EU".

Najavio je i da će jedna od prioriteta vlade, koja će "razvijati dobre odnose sa svim zemljama sveta", biti dalje produbljivanje ekonomskih i političkih odnosa sa Rusijom.

Stoga će ratifikacija gasnog aranžmana sa "Gaspromom" biti jedna od prvih zakonodavnih aktivnosti nove vlade, rekao je Cvetković.

On je najavio je i nastojanja da se unaprede odnosi sa SAD, i razviju odnosi sa Kinom, Indijom, kao i s mediteranskim i nesvrstanim zemljama.

Vlada Srbije nikada neće priznati nezavisnost Kosova i preduzeće sve pravne i diplomatske mere za očuvanje Kosova u sastavu Srbije, istakao je Cvetković.

U tom cilju biće nastavljene aktivnosti kako bi što manje zemalja priznale Kosovo, biće inicirani pregovori sa predstavnicima kosovskih Albanaca i tesno će se sarađivati sa Rusijom u realizaciji tih diplomatskih inicijativa.

Vlada će raditi i na poboljšanju uslova za život kosovskih Srba i preispitaće postojeće mehanizme distribucije sredstava za Kosovo, kako bi se sprečile zpoupotrebe pod maskom lažnog patriotizma, najavio je Cvetković.

(www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE