• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljajićevi na vlasti u Novom Pazaru

Nakon četvorogodišnje vlasti lidera SDA Sulejmana Ugljanina, za gradonačelnika Novog Pazara izabran predstavnik suprostavljene SDP

 Ljajićevi na vlasti u Novom Pazaru Izvor: MONDO

Nakon četvorogodišnje vlasti lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Ugljanina, za gradonačelnika Novog Pazara u ponedeljak je izabran predstavnik suprostavljene Sandžačke demokratske partije (SDP) Rasima Ljajića, dr Mirsad Đerlek.

Obraćajući se odbornicima u gradskom parlamentu, Đerlek je poručio da želi da bude gradonačelnih svih građana bez obzira na njihovu versku, nacionalnu i političku pripadnost.

"Moramo zajedno u saradnji sa vladom Srbije da rešavamo nagomilane probleme", rekao je on i dodao da očekuje da će u tome i uspeti jer nova vlast, kako je rekao, ima kvalitetan, stručan i kompetentan tim.
Iako je bilo najavljeno da će se na današnjem konstitutivnom zasedanju samo verifikovati odbornički mandati, u poslednjem trenutku je, ipak, došlo do obrta tako što je nakon pauze bilo jasno da je

Jedinstvena srpska lista postigla saglasnost oko parlamentarne većine sa Ljajićevim SDP-om.

Zamenik gradonačelnika Vujica Tiosavljević iz Nove Srbije rekao je Tanjugu nakon zasedanja da je takva odluka doneta u stranačkim centralama u Beogrdu, kao i da su oni o tome obavešteni telefonom tokom zasedanja.

On je podsetio da su predstavnici Jedinstvene srpske liste, koju čine D S S, NS, SRS, SPS, praktično do poslednjeg trenutka imali korektne pregovore o formiranju parlamentarne većine sa obe najveće bošnjačke stranke u Sandžaku - SDP-om i koalicijom okupljenom oko SDA - Bošnjačkom listom za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina.

Ovo nije prvi put da SDP skupštinsku većinu u Novom Pazaru formira sa SRS-om i drugim srpskim političkim opcijama. Zajedničku parlamentarnu vlast oni su imali i u periodu od 2004. do 2006. godine.
Ovo je, međutim, prvi put od osnivanja SDP-a da prvi čovek Novog Pazara bude iz te stranke.

Đerlek je na funciji gradonačelnika zamenio lidera SDA Ugljanina, koji se nakon četiri godine predsednikovanja i podržavanja "narodnjačkog bloka" odlučio da podrži proevropske snage i dobio ministarsko mesto u Vladi Srbije.

Prve razgovore o formiranju parlamentarne većine i vlasti u Novom Pazaru poveli su predstavnici suprotstavljenih opcija Ljajića i Ugljanina, ali oni očito nisu mogli da prevaziđu višegodišnji politički sukob koji je kulminirao na vanrednim lokalnim izborima septembra 2006. godine.

Tada je u blizini jednog odborničkog mesta ubijen kandidat za odbornika Ugljaninove stranke Ruždija Durović, a njegov rođak Sulejman je teško ranjen.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE