• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podrška iz sveta novoj vladi Srbije

Predstavnici EU i SAD pozdravili formiranje nove srpske vlade i poručili da su spremni da sa njom sarađuju.

 Podrška iz sveta novoj vladi Srbije Izvor: MONDO

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana pozdravio je formiranje nove vlade u Beogradu i naglasio da će Unija "pružiti punu podršku" Srbiji u nastojanjima da se kroz reforme i ispunjavanje nužnih uslova približi EU.

"Očekujem da blisko sarađujem s premijerom Mirkom Cvetkovićem i njegovim kolegama", rekao je Solana, naglasivsi da očekuje i blisku saradnju s novom vladom po pitanjima regionalne stabilnosti i razvitka.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku je u saopštenju naglasio da je "sad na Srbiji da viziju evropske budućnosti pretvori u opipljivu stvarnost" i podvukao da će EU pružiti punu podršku Srbiji u takvom nastojanju.

"Evropska unija očekuje od nove vlade da pospeši reforme i ispuni nužne uslove da se Srbija približi EU", rekao je Solana.

Visoki predstavnik je stavio do znanja da je posle potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU Srbija "u dobrom položaju da brzo napreduje".

I američki ambasador u Beogradu Kameron Manter je u izjavi Tanjugu čestitao građanima Srbije formiranje nove vlade i izrazio očekivanje da će SAD imati produktivnu saradnju sa novim vođstvom u Srbiji.

"Sjedinjene Države su spremne da sarađuju sa demokratski izabranim predstavnicima Srbije kako bi se ispunile aspiracije srpskog naroda, kao što su ubrzani ekonomski razvoj, stabilnost, i prosperitetna budućnost u zapadnim integracijama", rekao je Manter Tanjugu.

Nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas izjavio je Tanjugu da veruje da će nova vlada Srbije biti stabilna i dugotrajna, ocenivši da Srbija ima obećavajuću perspektivu sa vladom zasnovanom na snagama čiji je cilj približavanje Srbije Evropi.

"Nova vlada je suočena sa mnogim izazovima u domenu ekonomije i socijalnog razvoja. Po mom mišljenju, nijedan od različitih koalicionih partnera ne može imati interes da ne rešava te probleme", rekao je Mas u izjavi Tanjugu povodom formiranja nove vlade Srbije.

Zbog toga mislim, naglasio je Mas, da će "nova vlada biti stabilna, dugotrajna i nošena željom da donese opipljive rezultate biračima na kraju mandata".

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Stiven Vordsvort pozdravio je proevropsku orijentaciju novoformirane srpske vlade, ističući da zajednička želja za stabilnošću, prosperitetom i evropskom integracijom regiona predstavljaju dobar osnov za saradnju Britanije i Srbije i otvoren pristup razlikama koje postoje između dve zemlje kada je reč o Kosovu.

"Toplo pozdravljamo vest o formiranju nove Vlade koja je posvećena tome da Srbija što je pre moguće postane punopravna članica EU", rekao je Vordsvort povodom formiranja Vlade Srbije.
Velika Britanija, dodao je on, deli taj cilj i raduje se budućoj saradnji sa Srbijom na svim nivoima, kako bi se prevazišli izazovi na tom putu.

"Iako po pitanju Kosova između nas postoje realne i bitne razlike, verujemo da teme koje nas ujedinjuju, a to su želja da stabilnost i prosperitet budu čvrsto utemeljeni na Zapadnom Balkanu, kao i ambicija da ceo region bude integrisan u EU, stvaraju solidnu osnovu da se tim razlikama bavimo na otvoren i pošten naein, u duhu pune saradnje" rekao je britanski ambsador.

Iz regiona stižu čestitke, ali i "pouke". Hrvatski predsednik Stjepan Mesić pozdravio je formiranje nove vlade u Srbiji, uz konstataciju da izolovana Srbija nije potrebna regionu, Evropi, ni građanima Srbije.

Vlada koja se sada formira je pravi garant koji će omogućiti evropski put Srbije, a to znači i celog regiona, rekao je Mesić u Podgorici, gde se nalazi u trodnevnoj zvaničnoj poseti.

Hrvatski predsednik je istakao da "vlada mora pomoći da se u Srbiji stvori ambijent gde će njeni građani shvatiti da svoju sreću i zadovoljstvo moraju tražiti u granicama Srbije, a ne izvan njenih granica", preneli su hrvatski mediji.

"Nakon svega što se desilo, svi moraju izvući pouku, ali moraju i građani Srbije. Za nas je bilo zabrinjavajuće da su odgovorni ljudi na čelu velikih stranaka ponovo postavljali pitanje granice Hrvatske i Srbije. Svakako da na takvoj politici ne bi mogli graditi naše prijateljske i međusobne dobre odnose", rekao je hrvatski predsednik.

(www.mtsmondo.com/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE