• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NVO: Uhapsite Mladića!

Beogradske nevladine organizacije traže od vlasti u Srbiji da uhapse Ratka Mladića.

 NVO: Uhapsite Mladića! Izvor: MONDO

Povodom 13. godišnjice genocida u Srebrenici nevladine organizacije iz Beograda pozvale su vlasti Srbije da odmah sprovedu odluku Međunarodnog suda pravde o hapšenju Ratka Mladića i preostalih haških begunaca - Radovana Karadžića i Gorana Hadžića.

Podsećajući da se ove godine navršava 60 godina od donošenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, nevladine organizacije su navele da bi hapšenjem Mladića, Karadžića i Hadžića Srbija prestala da krši odredbe Konvencije i da bi se žrtvama i njihovim porodicama obezbedilo pravo na pravdu.

"Pred nama je 11. juli, godišnjica genocida u Srebrenici, što nas, građae i građnke, i vlast u Srbiji, posebno obavezuje da pokažemo da su nam žrtve bitne i da prihvatimo odgovornost za nepravdu koja im je počinjena u julu 1995. godine", piše u saopštenju.

Međnarodni sud pravde je u presudi od 27. februara 2007. godine utvrdio da je Srbija prekršila obavezu sprečavanja genocida u Srebrenici jula 1995. godine i konstatovao, piše u saopštenju, da je Srbija prekršila svoju obavezu prema Konvenciji jer nije izručila Mladića optuženog za genocid.

Od tada, Srbija nije preduzela nijedan korak da uhapsi optužene za najteži zločin međ ratnim zločinima nego je nastavila da štiti haške optužene od krivične odgovornosti, piše u javnom pozivu nevladinih organizacija.

NVO su poziv uputile predsedniku Srbije, premijeru, ministrima, poslanicima, verskim starešinama i vernicima, liderima i članovima političkih partija, udruženjima, sindikatima, profesorima, studentima, mladima i građnima.

Saopštenje su potpisali Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, JUKOM Komitet pravnika za ljudska prava, Žene u crnom, Queeria centar i Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Te NVO će u četvrtak održati konferenciju za novinare u Međunarodnom pres centru u Beogradu, a uveče će na Trgu Republike biti Mirovna akcija Žena u crnom u okviru koje će biti prikazan video rad Milice Tomić "Žene Srebrenice govore".

Na godišnjicu genocida, 11. jula, predstavnici NVO otići će u Potočare u BiH gde će u Memorijalnom centru biti sahranjeni posmrtni ostaci jos 307 identifikovanih žrtava.

Do sada je u Potočarima sahranjeno 2.907 ubijenih.

U okviru obeležavanja 13. godišnjice genocida u Srebrenici, organizovan je i trodnevni "Marš mira" nekoliko hiljada učesnika od Nezuka kod Sapne (severoistok BiH) do Potočara (istočna BiH).

U Srebrenici je u julu 1995. godine ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka, a Međunarodni sud pravde u Hagu prošle godine je doneo presudu prema kojoj su zločin genocida počinile vojne snage Republike Srpske.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE