• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alimpić: Prerano sam zakazao sednicu skupštine grada

Zoran Alimpić izrazio je očekivanje da će pregovori o formiranju gradske vlasti između SPS-a i DS-a biti okončani do ponedeljka, 14. jula

 Alimpić: Prerano sam zakazao sednicu skupštine grada Izvor: MONDO

Vršilac dužnosti gradonačelnika Zoran Alimpić izrazio je očekivanje da će pregovori o formiranju gradske vlasti između SPS-a i DS-a biti okončani do ponedeljka, 14. jula - do konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda.

''Svedoci smo najava da će ozbiljni razgovori između, konkretno SPS - a i DS-a tek ovih dana početi o eventualno novoj koaliciji i mogu samo da zaključim da sam prerano zakazao sednicu i da će očigledno nedostajati da se ti pregovori do kraja eventutalno i okončaju, ali se nadam da će svi pregovori biti potvrđeni do ponedeljka'', rekao je on.

Alimpić je izrazio očekivanje da neće morati da čeka na taj dodatni rok od mesec dana, koji je predviđen za izbor gradonačelnika i da će biti obavljeno u ponedeljak na konstitutivnoj sednici .

On je rekao da nema nikakve kontakte s predstavnicima SPS jer on ne vodi pregovore, već obavlja svakodnevne poslove vezane za Skupštinu grada.

"Drugi ljudi u stranci (DS) bave se pregovorima i kontaktima sa drugim strankama i ako bih imao informacije o tome, nije na meni da pričam, jer to ne radim'', istakao je on.

Alimpić je objasnio da na kostitutivnoj sednici odbornici treba da verifikuju mandate i izaberu predsednika i sekretara Skupštine grada i da se tek tada smatra da je Skupština konstituisana.

Skupština onda ima dodatni rok od mesec dana u kome bi trebalo da budu izabrani izvršni organi, a to su gradonačelnik i gradsko veće, a odbornici i na konstitutivnoj sednici mogu izabrati izvršne organe, podsetio je Alimpić.

On je izrazio uverenje da se to neće dogoditi, s obzirom na to da je dosta kasno zakazao konstitutivnu sednicu.

Alimpić je kazao da ne veruje da može doći do opstrukcije i prekoračenja roka za konstituisanje Skupštine, pošto je Statutom ograničeno vreme obraćanja odbornika, koji može da se javi za reč samo povodom jedne tačke dnevnog reda i to u trajanju od pet minuta.

Prema zakonu, Vlada Srbije može uvesti privremene mere u gradu ukoliko se u roku od dva meseca od objavljivanja izbornih rezultata ne konstituiše gradska skupština ili ukoliko se u roku od tri meseca ne izaberu izvršni organi, a zakonski rok za konstituisanje Skupštine Beograda ističe 22. jula.

Skupština Beograda ima 110 odbornika. Koalicija DS-G17 plus ima 45 osvojenih mandata, SRS 40, D S S-NS 12, LDP sedam i SPS-PUPS-JS šest odbornika.
Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić ponovo je u četvrtak izrazio danas uverenje da će vlast u Beogradu formirati radikali, "narodnjaci" i socijalisti.

"Mislim da je sve u redu, nemam nikakve naznake da se nešto drugo dešava. Apsolutno sam siguran da mi nećemo pogaziti ništa, verujem drugima da neće, a ako to urade, onda bi to bilo za anale beščašća i nemorala", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić, koji je kandidat koalicije SRS, DSS-NS i stranaka okupljenih oko SPS-a za gradonačelnika Beograda, okarakterisao je navode pojedinih medija da je jedan od scenarija i uvođenje prinudne uprave u Beogradu kao "gluposti Demokratske stranke i nepismenih novinara".

Na pitanje šta će radikali raditi u slučaju da ne budu uspeli da formiraju vlast u Beogradu, Vučić je odgovorio da će se boriti "protiv onih koji Srbiju razaraju".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE