• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postupak protiv Verka, Palme i Dragog

Republički odbor za rešavanje sukoba interesa pokrenuo postupak protiv trojice poslanika za koje postoje dokazi da su u sukobu interesa

 Postupak protiv Verka, Palme i Dragog Izvor: MONDO

Republički odbor za rešavanje sukoba interesa pokrenuo je postupak protiv trojice poslanika u Skupštini Srbije za koje postoje dokazi da su u sukobu interesa, rečeno je Beti u Odboru.

Postupak je pokrenut protiv poslanika Veroljuba Stevanovića, koji je gradonačelnik Kragujevca, Dragog Damnjanovića, istovremeno predsednika opštine Žagubica i Dragana Markovića Palme, gradonačelnika Jagodine. Sva trojica su poslanici vladajuće koalicije.

Portparol Republičkog odbora Aleksandra Kostić rekla je Beti da je od trojice poslanika zatraženo da se izjasne i oni imaju rok od 15 dana da odgovore odboru, koji će narednu sednicu verovatno imati u avgustu.

Prema zakonu, funkcionerima koji su u sukobu interesa može se izreći nejavno upozorenje, javna mera o povredi zakona, a funkcionerima koji nisu neposredno izabrani može se izreći i preporuka za razrešenje.

Ustav Srbije predviđa da poslanik ne može istovremeno biti u izvršnoj vlasti, ali pojedini funkcioneri tvrde da se to odnosi samo na izvršnu vlast na republičkom nivou i zahtevaju da se o tome izjasni Ustavni sud Srbije.

Odbor je, međutim, zauzeo pravni stav da su i predsednici opština i gradonačelnici izvršna vlast, ali mere koje odbor izriče su morlano-političke prirode. Sukob interesa, prema stavu odbora, ne utiče na pravnu snagu akata koje je doneo funkcioner u sukobu.

U parlamentu je do 1. jula sedeo i gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević koji je tada podneo ostavku na funkciju narodnog poslanika Demokratske stranke, da bi mogao da obavlja poslove na lokalu.

Ostavku je 7. jula podneo i poslanik Nove Srbije Dragan Jovanović, koji je predsednik opštine Topola.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE