• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština Beograda: Verifikovani mandati odbornika

U Skupštini grada Beograda verifikovani su mandati svih 110 odbornika izabranih 11. maja, posle čega je konstitutivna sednica prekinuta.

 Skupština Beograda: Verifikovani mandati odbornika Izvor: MONDO

U nastavku, koji još nije zakazan, trebalo bi da budu izabrani predsednik Skupštine grada, sekretar i njihovi zamenici, čime bi skupštine bila konstituisana. Rok za to je 22. jul.

Verifikaciji nisu prisustvovali odbornici SRS i DSS-NS koji su napustili sednicu posle rasprave o izglasavanju i predlaganju dnevnog reda.

Predsedavajući sednici, najstariji odbornik, Branislav Belić saopštio je da je sednicu prekinuo na predlog SPS-a jer ne postoji dogovor o novoj većini.

SPS je u nedelju raskinula koaliciju sa narodnjacima i radikalima, sklopljenu 28. maja.

Odbornici su pre verifikacije mandata usvojili dnevni red sa 58 glasova "za" bez odbornika DSS-NS i SRS.

Tim dnevnim redom, koji je predložio Aleksandar Antić iz SPS-a, predviđena je verifikacija mandata odbornika, izbor predsednika Skupštine grada i njegovog zamenika, kao i razrešenje dosadašnjih i izbor novog sekretara i zamenika sekretara.

Prethodno nije usvojen dnevni red na kojem je bio i izbor gradonačelnika i gradskog veća jer su za njega glasala 54 odbornika liste Za evropski Beograd, LDP-a i PUPS-a.

Tokom rasprave o dnevnom redu, međusobno su se optuživali vršilac dužnosti gradonačelnika Zoran Alimpić i radikali, koji su ga kritikovali što je konstituivnu sednicu zakazao tek za 14. jul iako su radikali, narodnjaci i socijalisti 28. maja potpisali koalicioni sporazum i obezbedili većinu. Socijalisti su u nedelju raskinuli taj sporazum.

Odbornik radikala Aleksandar Vučić poručio je Alimpiću da je "bruka i sramota" Beograda i da ne ume čak ni da čita zakon.

Odbornik SPS-a Aleksandar Antić predložio je novi dnevni red, koji obuhvata izbor verifikacionog odbora, izveštaj tog odbora, izbor predsednika skupštine grada i njegovog zamenika, kao i razrešenje i izbor sekretara i zamenika.

Skupština grada Beograda ima 110 odbornika, od toga lista Za evropski Beograd ima 45, Srpska radikalna stranka 40, a koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija 12.

Liberalno-demokratska partija ima sedam mandata, a koalicija Socijalistička partija Srbije-Partija ujedinjenih penzionera Srbije (SPS-PUPS) šest mandata - četiri socijalisti i dva PUPS.

Skupština grada smatra se konstituisanom izborom predsednika skupštine i postavljenjem sekretara skupštine. Rok za konstituisanje, kako skupština ne bi bila raspuštena i raspisani novi izbori, iznosi 60 dana od završetka izbora, što je u slučaju Beograda 22. jul.

Rok za izbor gradonačelnika, koga predlaže predsednik Skupštine grada, i gradskog veća jeste mesec dana od izbora predsednika Skupštine grada.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE