• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mun: Problem Federacije BiH su političari

Ambasador SAD u BiH Patrik Mun razočaran je što političari u FBiH još nisu shvatili da moraju da čine kompromise da bi došli do rješenja.

 Mun: Problem Federacije BiH su političari Izvor: MONDO

Mun smatra da je vrijeme da političari ozbiljno razgovaraju da bi mogli krenuti naprijed u reformi FBiH.

"Problem u FBiH je problem političkih lidera koji ne razgovaraju nego se optužuju i prebacuju krivicu jedni na druge. Do sada su odbijali da razgovaraju. Predsjednik FBiH Živko Budimir rekao je da je spreman da sjedne sa svakim od njih i razgovara o rješenju", istakao je Mun.

On je za Federalnu televiziju izjavio da ne misli da je rješenje problema u FBiH u vanrednim izborima, jer bi to tražilo dodatna sredstva a rezultati bi mogli da budu isti kao do sada.

Na pitanje da li je sporazum SNSD-a i SDP-a štetan po BiH, Mun je naglasio da bi želio da vidi saradnju, naročito između stranaka iz entiteta da bi se rješavala pitanja u BiH.

On smatra da je veoma važno, kada je riječ o novim zakonima i reformskim pokušajima u BiH, da oni budu koordinisani sa EU, jer postoji obaveza prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju da novi zakoni budu usklađeni sa evropskim nasljeđem.

Američki ambasador u BiH izrazio je zabrinutost rješavanjem pitanja koja se tiču kretanja BiH ka članstvu u EU. "Kad je riječ o NATO lideri su se proljetos dogovorili da će riješiti pitanje vojne imovine i u to uključili zahtjev (lidera SNSD-a) Milorada Dodika. Ne razumijem zašto to nisu implementirali. Vrijeme je da se ide naprijed sa ovim pitanjem", zaključio je Mun.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE