• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: Popis da bude što prije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je važno da u BiH na proljeće bude proveden popis stanovništva.

 Radmanović: Popis da bude što prije  Izvor: MONDO

Tada bi do kraja godine bio predat upitnik za kandidatski status u EU. Radmanović kaže da nije razumio razloge Eurostata da popis u BiH bude pomjeren, ističući da treba učiniti sve da do toga ne dođe.

"Ako neko traži da za jesen prolongiramo popis, onda on misli da nećemo biti u prilici da ispunjavamo upitnik do kraja godine, a to nije dobro za BiH", rekao je Radmanović u intervjuu za "Dnevni avaz".

On je ocijenio da je kredibilna aplikacija za članstvo u EU sada realnija nego ranije.

"Imamo dva pitanja iz Mape puta i mislim da ih možemo ispuniti. Za transformaciju OHR-a trebamo riješiti pitanje državne imovine. Čini mi se da sve to možemo riješiti do polovine 2013. godine", rekao je Radmanović.

On istakao da je jedino rješenje da pitanje usklađivanja odluke Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci" asimetričan izbor u Predsjedništvo BiH.

Radmanović je rekao da dogovor "šestorke" budi nadu, jer se vidi da to funkcioniše - usvojen je budžet za narednu godinu, a postoji i dogovoreni paket zakona, za koji se nada da će proći u parlamentu BiH.

On je naglasio da ostaje problem vlasti u Federaciji BiH, koji mora da bude riješen, jer remeti odnose u BiH.

"Šestorka će morati taj problem posredno rješavati", rekao je Radmanović.

Govoreći o mogućnosti eventualnog ukidanja viznog režima za građane BiH, Radmanović je rekao da ni političari, niti građani nisu napravili ništa da bi vizni režim bio ponovo uveden.

"Ovo bi bio direktan udar na građane. Ne stoje priče EU", rekao je Radmanović i dodao da bi uvođenje viza bilo neopravdano.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE