• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik i Nikolić za bolju saradnju RS i Srbije

Predsjednici Srbije i RS Tomislav Nikolić i Miorad Dodik izrazili su uvjerenje da će saradnja Beograda i Banjaluke u budućnosti biti bolja.

 Dodik i Nikolić za bolju saradnju RS i Srbije Izvor: MONDO

Savjet za saradnju Republike Srpske i Srbije ocijenio je danas u Banjaluci da je dosadašnja saradnja Srpske i Srbije dobra i da ne postoji nijedna prepreka da se ona u narednom periodu intenzivira.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je u proteklom periodu realizovan niz zajedničkih projekata.

"Republika Srpska i Srbija opredijeljene su za nastavak dobre saradnje u okviru Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama", rekao je Dodik nakon pete sjednice Savjeta.


Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić naglasio je da postoje pitanja na kojima nisu postignuti dovoljno dobri rezultati, te da ih je potrebno rješavati u narednoj godini.

"Ne postoji nijedna prepreka da Srpska i Srbija intenziviraju saradnju", rekao je Nikolić i podsjetio da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na sjednici Savjeta bilo je riječi o provođenju Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije, o dosadašnjoj saradnji i o realizaciji projekata u narednom periodu.

Prema riječima Tomislava Nikolića, Srbija i RS u okviru Sporazuma o specijalnm paralelnim vezama traže što bolji osnov za saradnju na trećim tržištima i zajedničku proizvodnju, kao i za koordinirano djelovanje i saradnju javnih preduzeća, kako se ne bi događalo da jedna od strana trpi nestašice a da druga strana ima mogućnot da joj pomogne.

"Mi smo otvoreni za saradnju i nastavićemo iduće godine. Za nama je teška godina i nadam se da je to bila prva godina mnogo iskrenije i ozbiljnije saradnje", rekao je predsjednik Nikolić, istakavši da na današnjoj sjednici nije bilo razgovora o političkim temama koje bi izlazili iz okvira sporazuma o vezama Srbije i RS.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je ranije danas da će jedan od osnovnih projekata saradnje RS i Srbije u bliskoj budućnosti biti projekat "Podrinje", koji podrazumijeva prekograničnu saradnju opština, a vlade u Banjaluci i Beogradu će, kako je rekao, animirati opštine da zajednički apliciraju za sredstva iz raznih fondova, uključujući fondove EU.

"RS nastoji da razvije odnose sa Srbijom na najvećem mogućem nivou, ti odnosi i jesu na najvećem mogućem nivou i nema razloga da budu drugačaji", rekao je Dodik.

On je istakao da je iskustvo pokazalo da nije dovoljno samo pričati o bratskim odnosima, već da je na njima potrebno neprestano raditi, o čemu svjedoči činjenica da su građani RS tek od 2006. u zdravstvenom i obrazovnom sistemu Srbije prestali da bivaju tretirani kao stranci.

"Danas nam predstavlja problem granica. Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner RS, ovde je roba široke potrošnje dominantno iz Srbije. Imamo problem što su mnoga preduzeća iz Srbije za svoje predstavnike u BiH odredile firme iz Sarajeva, koje 95 odsto robe prodaju iz RS", rekao je Dodik.

Kako je istakao, "nema šanse" da predstavništvo neke firme iz Turske ili Hrvatske bude u RS, dok firme iz Srbije svoja predstavništva daju, na primjer, preduzećima iz Sarajeva ili Tuzle.

"To govori o nepostojećem obliku poslovne solidarnosti. Čak 99 odsto robe koja dolazi iz Srbije u BiH kupuje se u RS, nemate šanse da prodate bilo kakvu robu na rafovima u Sarajevu jer neće da ih kupuju", rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je, uoči prve posjete Banjaluci u svojstvu šefa srpske države, poručio da želi da jasno pokaže da Republiku Srpsku i Srbiju teško bilo ko može da rastavi.

Upitan da li će dolaskom u Banjaluku posjetiti Republiku Srpsku ili i BiH, Nikolić je obasnio da će, ukoliko neko smatra da predsjedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović vodi BiH, onda će biti u posjeti BiH.

"Ako neko misli da isključivo gospodin (Bakir) Izetbegović vodi BiH, onda neka kažu da nisam bio u BiH. To ne zavisi od mene. Znam da je glavni grad BiH Sarajevo, znam da treba razgovarati sa predstavnicima oba entiteta. Ja sam ponudio saradnju i želim da se sretnemo onog časa kada Izetbegović bude smatrao da je to potrebno i da može donijeti dobro za dve države i za narode koji žive na ovim prostorima", naveo je Nikolić.

Na dnevnom redu današnjeg sastanka razgovaralo se i o pitanjima u vezi sa boračko-invalidskim sistemom, o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja, ali i uključivanju RS u organizaciju obilježavanja godišnjice Milanskog edikta narene godine u Nišu.

Poslije sjednice je potpisan Memorandum o saradnji Ministarstva pravde Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Ministarstva pravde i državne uprave Srbije o saradnji u oblasti pravosuđa i državne uprave.

Sjednici Savjeta za saradnju prirustvovali su i ministri dviju vlada Žarko Obradović, Nikola Selaković, Lejla Rešić i Gorana Zlatković.

(MONDO/agencije, foto: Nezavisne)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE