• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gavranović najavljuje smanjenje plata

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović najavio je da će u narednoj godini biti smanjene plate činovnika i funkcionera u gradskoj upravi.

 Gavranović najavljuje smanjenje plata Izvor: MONDO

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović najavio je da će u narednoj godini, zbog teške ekonomske situacije, plate činovnika u gradskoj upravi biti niže za pet odsto, funkcionera za deset odsto, te da će se radikalno smanjivati materijalni troškovi.

On je naglasio da će tako više sredstava biti obezbijeđeno za socijalne kategorije i istakao da je u gradskom budžetu za narednu godinu predviđeno da za socijalnu pomoć bude izdvojeno dodatnih 400.000 KM.

Gavranović je za "Glas Srpske" najavio i da će poslije Nove godine početi reorganizacija gradske administracije sa ciljem sagledavanja optimalnog broja izvršilaca.

Prema njegovim riječima, trenutno postoji određeni višak kadra, ne samo u gradskoj upravi, već i u drugim javnim ustanovama.

Gavranović je dodao da će težiti da bude napravljena optimalna organizacija i koncipirane takve službe da mogu odgovoriti svim zadacima i sa manje zaposlenih.

S obzirom da sve procjene upozoravaju da će i 2013. godina biti značajno opterećena uticajem ekonomske krize, Administrativna služba Grada Banjaluka utvrdila je Prijedlog budžeta u iznosu od 145 miliona KM, koji je za 26 odsto manji u odnosu na tekuću godinu.

Smanjenje se odnosi na gotovo sve stavke u budžetu, pa tako i na plate zaposlenih od pet odsto za službenike i 10 odsto za funkcionere. Međutim, smanjenje budžetskih sredstava neće ugoroziti funkcionisanje grada, izjavio je Gavranović u intervjuu Srni.

Kao dva osnovna razloga za ovakav budžet, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović ističe "Dokument okvirnog budžeta Republike Srpske za period 2013.-2015. godine" Ministarstva finansija Republike Srpske, kojim je predviđen pad poreskih i neporeskih prihoda, te da u narednoj godini neće biti novih kreditnih zaduženja.

"Prijedlog budžeta grada Banjaluka za 2013. godinu izrađen je u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, Zakonom o trezoru, na osnovu smjernica Ministarstva finansija iskazanih na Nacrt budžeta Grada za 2013. godinu, kao i na osnovu prijedloga i sugestija iznesenih na javnoj raspravi. Zbog teške ekonomske situacije svim korisnicima budžeta bilo je sugerisano da budžetske stavke planiraju što realnije, odnosno da se planira značajno manja potrošnja u odnosu na 2012. godinu", rekao je Gavranović u intervjuu Srni.


Planirani redovni prihodi, poreski i neporeski, iznose 118.892.000 KM i za 10 odsto su manji u odnosu na plan 2012. godine.

Gavranović ističe da ovaj iznos prihoda sadrži i prihode od dva miliona Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod", koji će služiti za servisiranje kreditnog projekta "KfW", dodavši da su uvažavajući ovu činjenicu, prihodi za narednu godinu u suštini manji za 12 odsto u odnosu na plan prethodne godine.

Prihodi od poreza na lična primanja su manje planirani za 1.230.000 KM u odnosu na plan 2012. godine.

"Ovo proističe iz opređeljenja da će biti smanjene plate budžetskim korisnicima. Takođe, prihodi od poreza na nepokretnosti su planirani na nešto manjem nivou u odnosu na 2012. godinu. Neporeski prihodi planirani su u iznosu od 43.624.000 KM, i bez sredstava JKP `Vodovod` za tri odsto su manji u odnosu na plan 2012. godine", kaže Gavranović.

On ističe da su transferi između budžetskih jedinica planirani u iznosu od 2.975.000 KM i odnose se na transfer nadležnog ministarstva u Vladi Republike Srpske za potrebe socijalne zaštite.

"Primici za nefinansijsku imovinu planirani su u iznosu od 5.788.000 KM i odnose se na primitke po osnovu prodaje poslovnih prostora i garaža, od zaliha materijala, učinaka, robe i sitnog inventara, te primitke po osnovu poreza na dodanu vrijednost i prilive od prodaje zemljišta", kaže Gavranović.

On ističe da je finansiranje iz kreditnih sredstava predviđeno u iznosu od 16.660.000 KM i značajno je manje u odnosu na prethodnu godinu, naglasivši da u narednoj godini nisu planirana nova kreditna zaduženja nego je riječ o nastavku realizacije ranije odobrenih kredita.

"U uslovima smanjenog budžetskog okvira za 2013. godinu za više od 12 miliona KM izvornih prihoda Grada, s jedne strane, i naraslih rashoda finanisiranja i izdataka za otplatu dugova za više od šest miliona KM, sa druge strane, te provedene javne rasprave, pristupilo se utvrđivanju prioriteta u projekciji budžetske potrošnje za 2013. godinu", rekao je Gavranović.


On ističe da je u projekciji potrošnje za 2013. godinu opredijeljenje da se u oblasti zajedničke komunalne potrošnje zadrži postojeći nivo usluga, što će, kako kaže Gavranović, nužno zahtijevati efikasnije korišćenje raspoloživih budžetskih sredstava.

Prema njegovim riječima, rashodi po osnovu posebnog programa potrošnje, koji se finansiraju iz sredstava dobijenih prodajom poslovnih prostora i garaža u iznosu od dva miliona KM, koristitiće se za rješavanje stambenih pitanja porodica palih boraca i ratnih-vojnih invalida, izgradnju dječijih igrališta, realizaciju projekata vodosnabdjevanja i izgradnje fekalne i oborinske kanalizacije, a u skladu sa posebnim programom koji će usvojiti Skupština Grada.

"Prioritete u potrošnji u 2013. godini čine izdvajanja za socijalne kategorije (povećanje za oko 3,8 miliona KM ili 43 odsto), zatim izdvajanje za podsticaje za razvoj poljoprivrede u iznosu od 1,2 miliona KM, što je povećanje za 2,5 puta", naglašava Gavranović.

On ističe da su sredstva namijenjena za podsticaje zapošljavanju i samozapošljavanju u 2013. godini uvećana za 50 odsto, te da su značajna sredstva planirana i za boračko-invalidsku zaštitu i to u iznosu od 1,9 miliona KM, kao i za participaciju za zdravstvenu zaštitu penzionera do 65 godina u iznosu od 240.000 KM.

"Prioritet predstavljaju i sredstva za stipendiranje učenika i studenata u iznosu od 1,55 miliona KM što je povećanje za 600.000 KM u odnosu na 2012. godinu. Takođe bih istakao i milion KM, koji će u skladu sa odgovarajućom odlukom Skuštine grada, biti usmjerena za subevncije penzionerima sa najnižim primanjima", rekao je Gavranović.

On kaže da je u skladu sa ekonomskom politikom Republike Srpske za 2013. godinu i smanjenim budžetskim okvirom, rashodi za bruto plate zaposlenih u Administrativnoj službi Grada i kod budžetskih korisnika umanjeni su za 1,6 miliona KM.

"Takođe, plate funkcionera su, pored već izvršenog smanjena za 15 odsto, dodatno umanjenje za 10 odsto. Rashodi po osnovu roba i usluga (materijalni troškovi) smanjeni su u odnosu na 2012. godinu za oko šest miliona KM ili 15 odsto", naglašava Gavranović.

Obzirom na kriznu godinu, prema riječima prvog čovjeka Banjaluke, nova investiciona ulaganja biće dinamički odložena, a prioritet je zadržati postojeći nivo održavanja komunalne infrastrukture.

Gavranović kaže da će značajan broj već započetih investicija biti realizovan kroz kreditna zaduženja koja su već odobrena od Skupštine Grada.

Na osnovu ovako predloženog budžeta, Gavranović kaže da je jasno vidljivo da se kroz koncept Budžeta za 2013. godinu opredjelilo za značajnu podršku i povećanje sredstava u dijelu izdvajanja koji pripada realnom sektoru shodno nadležnostima lokalne uprave kao i punu podršku u sferi svih vidova socijalne zaštite.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE