• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH čvrsto na evropskom začelju

BiH ove godine nije ispunila nijedan značajniji uslov Brisela. Evropska komisija razočarana zastojem zemlje na putu ka Evropskoj uniji

 BiH čvrsto na evropskom začelju Izvor: MONDO

Bosna i Hercegovina je na kraju 2012. godine najdalje od članstva u Evropskoj uniji od svih susjednih zemalja. Nijedan suštinski zahtjev Brisela u ovoj godini nije ispunjen, pa je i sama aplikacija za status kandidata u Uniji još prilično daleko, pišu "Večernje novosti" u izdanju za četvrtak pozivajući se na najnovije izvještaje evropskih institucija o napretku BiH ka EU.

"Novosti" pišu da posebno zabrinjavaju sve češći zahtjevi vodećih evropskih zemalja da BiH bude čak ukinut bezvizni režim zbog priliva sve većeg broja lažnih azilanata iz zemlje u Evropske unije.

"Evropska komisija je ocijenila da je razočarana zastojem u napretku BiH u procesu evro-atlanskih integracija, a posebno zbog nastavka secesionističke retorike u zemlji i neispunjavanja preuzetih obaveza. Zvaničnici EU posebno su razočarani zbog neispunjavanja "Mape puta" dogovorene u junu u Briselu sa liderima iz BiH, ali i zabrinuti zbog nerealizacije ranije postignutih političkih dogovora", piše beogradski list uz komentar da BiH "i dalje tapka u mjestu" za razliku od zemalja regiona koji sve sigrunije koračaju ka članstvu u EU.

I dok zemlje regiona sve sigrunije koračaju ka članstvu u EU, BiH i dalje tapka u mjestu, a po mnogima ova godina je potpuno izgubljena kada je riječ o ispunjavanju preostalih evropskih uslova.

Kada je riječ o predmetu "Sejdić - Finci", kojom je BiH optužena za diskriminaciju nacionalnih manjina, vodeće političke partije nisu uspjele da postignu dogovor o primjeni presude. Takođe, nije ispunjen ni zahtjev da bude uspostavljen efikasan mehanizam koordinacije između različitih nivoa vlasti u zemlji kada je reč o ispunjavanju evropskih zadataka i obaveza.

Kao mali pomak na putu ka EU mogu se navesti potpisivanje sporazuma između BiH i EU o pristupanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i dogovor ekspertskih timova BiH, Hrvatske i EU o trgovinskoj razmjeni poslije 1. jula, kada Hrvatska postaje članica EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović smatra da je realno da odluka "Sejdić-Finci" bude primjenjena u prvoj polovini iduće godine, te da BiH aplicira za kandidatski status u EU i da provede izbore 2014. godine u skladu sa tim.

Radmanović je naglasio da je BiH sve bliža evro-integracijama i da postoji politička volja za približavanje EU, a da međunarodna zajednica nikakva rješenja ne bi trebalo da nameće silom.

"Pripadam onima koji su kreirali politiku prema kojoj je izvorni "Dejton" najbolji za BiH. To i danas mislim. Jer, promjene "Dejtona", koje su se desile silom međunarodne zajednice, napravile su probleme sa kojima se danas susrećemo", rekao je Radmanović, a prenose "Večernje novosti".

(MONDO,foto:Novosti)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE