• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnice OŠ "Sveti Sava" tuže direktora?

Direktor škole radnicama smanjio satnicu na šest sati, a platu na 300 KM, a nakon što su odbile da potpišu nova rješenja, uslijedili su otkazi

 Radnice OŠ "Sveti Sava" tuže direktora? Izvor: MONDO

Devet radnica Osnovne škole "Sveti Sava" u Banjaluci, koje su prije nekoliko dana dobile otkaz, najavile su da će tužiti direktora ove obrazovne ustanove Dušana Rakovića, koji ih je, kako tvrde, nezakonito otpustio, piše "Press RS".

Ogorčene radnice ispričale su da je prije nekoliko meseci direktor pokušao da ih prisili da potpišu novi ugovor o radu, sa platom od 300 KM, što su odbile. To je, kako naglašavaju, bila uvertira za otkaze, koji su uslijedili nedugo nakon njihovog revolta mizernim platama koje im je Raković ponudio.

Dragana Jovanić, kaže da je u OŠ "Sveti Sava" kao čistačica zaposlena u septembru 2004. godine, kada je potpisala ugovor o radu na neodređeno vrijeme, sa platom od 420 KM.

"Sve je bilo u redu do oktobra 2009. godine, kada nam je direktor plate smanjio na 320 KM, uz obrazloženje da će tako biti samo tri mjeseca, odnosno dok neki radnici ne odu u penziju. Međutim, ništa se nije promijenilo do 1. juna 2010. godine, kada nam je direktor i zvanično smanjio satnicu sa osam na šest sati i 40 minuta, čime nam je plata i dalje ostala 320 KM. Iako je u međuvremenu šest radnika otišlo iz škole, Raković je 1. septembra ove godine bez naše saglasnosti satnicu smanjio na šest sati, a platu na 300 KM. Pošto sve vrijeme radimo minimalno sedam sati, odbile smo da potpišemo nova rješenja, zbog čega smo i otpuštene", kaže Jovanićeva.

Njena radna kolegica Željka Gajilović kaže da poseban apsurd predstavlja činjenica da direktor rješenja o otkazu, donesena 22. novembra, nije uručio radnicama poštom nego ih je okačio na oglasnu tablu u školi.

"Uskratio nam je pravo na otkazni rok, zbog čega smo se žalili inspekciji rada. Onda smo dobile mjesec dana otkaznog roka, koji je većini istekao prije par dana. Žalili smo se sindikatu, resornom ministarstvu, ombudsmanu za ljudska prava BiH, jer ne možemo i nećemo da se pomirimo sa ovakvom bahatošću. Ako već nema para za plate ili postoji višak radnika, želimo da tehnološki višak bude proglašen na osnovu bodovanja, a ne po nahođenju pojedinca. To smo i predložile školskom odboru, ali je naš zahtjev Raković odbio. Otpuštene su žene koje imaju par godina do penzije, a jedna radnica otkaz je dobila dok je bila na bolovanju. Dao je otkaz i meni, iako zna da mi je suprug stoodstotni ratni vojni invalid, bez noge, i da imam dvoje maloljetne i bolesne djece. Ako nas ne vrati na posao, tužićemo ga pa neka sud utvrdi ko je radio mimo zakona", poručuje Gajilovićeva.

U ovoj obrazovnoj ustanovi rekli su da u slučaju otpuštenih radnica nije urađeno ništa mimo zakona, piše "Press RS".

"Poslodavac ima pravo da ponudi novi ugovor radnicima, koji oni mogu da odbiju da potpišu. U ovom slučaju, to se desilo, tako da nije bilo drugog izbora, nego da im se uruče rješenja o prestanku radnog odnosa", poručili su iz ove škole.

Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, kaže da je resorno ministarstvo upoznato sa tim da je devet radnica OŠ "Sveti Sava" otpušteno.

"Moji saradnici juče su razgovarali sa zaposlenima, koji su pogođeni ovom odlukom direktora. Razmotrićemo sve elemente, tražiti najbolji način i najbolju mogućnost da se zaštiti interes radnica, ali i obezbijedi efikasno i legalno poslovanje škole", kaže Kasipović.

Prema njegovim riječima, otkaz radnica nema veze sa ekonomskom krizom i on mora da se radi u skladu sa zakonom.

"Direktori škola u Srpskoj u obavezi su da sprovode zakon, kao i svi drugi koji vode institucije. Ne smatram da zbog krize treba davati ljudima otkaze niti se to smije, ali ćemo tražiti racionalnije poslovanje svih institucija u obrazovnom i kulturnom sistemu", naglašava Kasipović.

U Inspektoratu RS kažu da su 28. novembra u OŠ "Sveti Sava" obavili vanrednu inspekcijsku kontrolu.

"Direktoru Dušanu Rakoviću naloženo je da utvrdi pravo na otkazni rok radnicama, koje su otpuštene, zbog odbijanja da potpišu ugovor o radu na neodređeno vrijeme pod izmenjenim okolnostima, jer one na to imaju pravo", kažu u Inspektoratu RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE