• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lagumdžija i Mrkić:BiH i Srbija jačaju odnose

U Sarajevu potpisan Memorandum o razumijevanju između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije o saradnji u oblasti evropskih integracija.

 Lagumdžija i Mrkić:BiH i Srbija jačaju odnose Izvor: MONDO

Ministri inostranih poslova BiH i Srbije Zlatko Lagumdžija i Ivan Mrkić potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Lagumdžija je nakon potpisivanja istakao je da je ovaj dokument vrsta "alata" za unapređenje bilateralne saradnje, "kako bi BiH brže slijedila susjede na putu ka EU".

"Sve što smo radili u posljednjih šest i namjeravamo učiniti u sljedećih šest mjeseci, pomjera dugu vremensku stagnaciju u rješavanju naših bilateralnih pitanja. Imovinsko-pravni odnosi, državne granice i drugo su pitanja oko kojih ćemo teško doći do jednostavnih rješenja, ali ćemo raditi na tome", istakao je Lagumdžija na konferenciji za novinare.

On je najavio da nakon potpisivanja Memoranduma slijedi vrlo konkretan i precizan rad zajedničkih ekipa, koji treba da pripremi i jedne i druge za ulazak Hrvatske u EU.

"Očekujemo da u toku iduće godine jednom u šest mjeseci Savjet ministara BiH i Vlade Srbije imaju zajedničke sastanke na kojima ćemo rješavati pitanja koja su se nagomilala tokom godina", rekao je Lagumdžija.

Mrkić je istakao da je BiH najbliži susjed Srbije i da ima osnova za razvijanje prijateljskih odnosa.

On je naveo da BiH i Srbija imaju stabilnu sadašnjost i da teže zajedničkoj budućnosti, te da dvije zemlje moraju na vrijeme "trenirati" za što brže članstvo u EU.

Lagumdžija i Mrkić su najavili da bi početkom iduće godine u posjetu Beogradu trebao da dođe predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE