• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Štrabag" tužio BiH zbog mosta na Savi

Austrijanci podnijeli odštetni zahtjev od 2,5 milona evra jer nisu na vrijeme uvedeni na gradilište. U BiH istraga protiv odgovornih.

 "Štrabag" tužio BiH zbog mosta na Savi Izvor: MONDO

Bosna i Hercegovina pokrenula je međunarodni spor sa "Štrabagom" u vezi sa zahtjevom ove austrijske kompanije da joj bude isplaćena višemilionska odšteta jer nije na vrijeme uvedena na gradilište mosta preko Save kod Svilaja, saznaje "Dnevni avaz".

"Štrabag" je, naime, na međunarodnom tenderu dobio posao za gradnju ovog mosta vrijednog oko 50 miliona maraka, a koji se nalazi u sklopu koridora 5C. Obaveza BiH i Hrvatske, koje zajedno provode ovaj projekt, bila je da austrijsku kompaniju uvedu u posjed u roku od 180 dana od dodjele ugovora.

Državni ministar prometa i komunikacija Damir Hadžić kaže da je BiH uspjela osigurati potrebne uslove sedam dana prije isteka tog roka, ali da su "Hrvatske autoceste", koje vode projekat, s jednim danom zakašnjenja dobile integralnu građevinsku dozvolu.

Prema njegovim riječima, "Štrabag" je potom pokrenuo raskid ugovora i podnio odštetni zahtjev od 2,5 miliona evra. Nakon toga je formirana zajednička komisija Hrvatske i BiH i dat je prijedlog da bi dvije zemlje trebale uplatiti iznos od po 600.000 evra.

"Ja nisam dao pristanak na to i tražio sam izjašnjenje od Savjeta ministara. Ono, takođe, nije prihvatilo da platimo taj novac, jer vjerujemo da ne snosimo krivicu za neizvršenje obaveza uvođenja u posjed "Štrabaga", kazao je Hadžić.

Istakao je da će sada biti pokrenuta međunarodna arbitraža. Osim toga, dodao je da je, "s obzirom na to da je bilo veoma mnogo nelogičnosti, Savjet ministara donijelo odluku o pokretanju postupaka pred nadležnim institucijama BiH za pokretanje krivične odgovornosti onih koji nisu uradili svoj dio posla", čime su doveli BiH u ovakvu poziciju.

U dogovoru s međunarodnim finansijskim institucijama, koje sufinansiraju ovaj projekt, donesena je odluka da se raspiše novi tender za izgradnju ovog mosta. Kako bi se postupak skratio, prva faza, takozvana pretkvalifikacija, bit će preskočena, s ciljem da novi izvođač radova bude izabran do aprila, odnosno do početka građevinske sezone.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE