• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četiri stranke za nepovjerenje Vladi FBiH

Čelnici četiri stranke koje imaju parlamentarnu većinu u FBiH najavili da će pokrenuti proces izglasavanja nepovjerenja aktuelnoj vlasti u FBiH

 Četiri stranke za nepovjerenje Vladi FBiH Izvor: MONDO

Lideri stranaka parlamentarne većine u Federaciji BiH (FBiH) dogovorili su na sastanku u Mostaru da će ove stranke izglasati nepovjerenje izvršnoj vlasti u FBiH i na taj način otvoriti proces njene rekonstrukcije.

Lideri HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDP-a BiH i SBB-a BiH Dragan Čović, Božo Ljubić, Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić istakli su da za to imaju detaljan plan, ali da će ga prvo predstaviti predstavnicima međunarodne zajednice, prije svega, visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku, specijalnom predstavniku EU Peteru Sorensenu, te američkom ambasadoru Patriku Munu, od kojih će zatražiti pomoć da se provede proces rekonstrukcije vlasti. 

Niko od lidera nije htio da govori o detaljima plana, ali su naveli da su odlučni da nova parlamentarna većina uspostavi izvršnu vlast i nastavi djelovati na stabilizaciji prilika u ovom entitetu. 

Čović je rekao da će plan biti predstavljen međunarodnoj zajednici 8. i 9. januara. 

On je dodao da nije sporno da aktuelni premijer Federacije BiH Nermin Nikšić ima podršku ove parlamentarne većine, navodeći da bi on ponovo bio na istoj funkciji. 

Govoreći o mogućnosti daljih blokada, Čović je istakao da je Ustav FBiH toliko složen i komplikovan, kao i poslovničke procedure, da je uvijek moguće naći način za blokade ukoliko se to želi. 

Ljubić je rekao da dva HDZ-a neće biti dio parlamentarne većine niti će davati podršku odlukama Vlade sve dok ne budu dio izvršne vlasti. 

"Izglasavanjem nepovjerenja Vladi Federacije odgovornost se prebacuje na vođstvo Federacije, koje je onda dužno da učestvuje u rješenju problema", rekao je Ljubić. 

On je dodao da ova "četvorka" ima dvotrećinsku većinu da izabere novu vlast, ali da će međunarodnu zajednicu upoznati o svojim planovima, jer su i oni kreatori postojećeg stanja i partneri u stremljenju prema evroatlantskim integracijama. 

Lagumdžija je naveo da aktuelna federalna Vlada nema povjerenje sadašnje parlamentarne "četvorke". 

"Iskoristićemo sve Ustavom i zakonima propisane procedure da dođemo do onoga što je stvarni odraz parlamentarne većine. Ova Vlada nema povjerenje parlamentarne većine. I kada izglasamo nepovjerenje ta Vlada će morati raditi do imenovanja nove. Želimo da pošaljemo poruku da i predstavnici međunarodne zajednice treba da se uključe, ako ništa drugo, u kreiranje neke demokratske kulture i izlaska iz krize na način koji je primjeren parlamentarnim demokratijama", rekao je Lagumdžija. 

On je pozvao čelnike izvršne vlasti da dalje ne kreiraju haos. 

Lagumdžija je rekao da se sve svelo na dva scenarija - formiranje nove Vlade ili vanredni izbori, dodavši da se SDP neće povlačiti iz Vlade, jer bi na taj način dali mogućnost "mešetarima" da preuzmu vlast. 

Radončić je pozvao SDA da više ne manipuliše predsjednikom Federacije Živkom Budimirom, koji ne poštuje volju većine, poručivši da će u ovom entitetu biti formirana nova vlast mnogo prije nego što se misli. 

Lider SDA Sulejman Tihić pozvao je danas vladajuću "četvorku" da na sastanku u Mostaru donese odluku da se u FBiH održe prijevremeni izbori.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE