• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odobašić se vraća u Institut za nestala lica

Sud BiH donio je drugostepenu presudu kojom je poništeno rješenje Instituta za nestala lica BiH o prestanku radnog odnosa Jasminu Odobašiću.

 Odobašić se vraća u Institut za nestala lica Izvor: MONDO

Odobašić, koji je bio zaposlen kao šefu pravnog sektora u Institutu, u otvorenom pismu medijima naveo je da je presudom Suda BiH, koja je donesena 20. decembra, naložen njegov povratak na mjesto šefa pravnog sektora, isplata 30 ličnih dohodaka, troškova postupka, uplata doprinosa za cijeli period i vraćanje svih prava koja je imao na dan otkaza 21. maja 2010. godine.

Odobašić je naglasio da je dobio otkaz, jer su pojedini čelnici Instituta za nestala lica protiv njega vodili montirani procesu kada je javno i izdavanjem knjige ukazao na kriminal i katastrofalno stanje u procesu traženja nestalih.

On je podsjetio da su počeli da ga progone zbog istine koju je iznio o Avdi Paliću, čije je tijelo osam godina ležalo neidentifikovano.

"U međuvremenu se pokazalo da stotine tijela čekaju, ne osam godina kao Avdo Palić, već i po 14 godina", naveo je Odobašić i ocijenio da je današnje stanje u humanom procesu traženja nestalih i odnos prema porodicama u BiH dovedeno do katastrofe.

Odobašić je ukazao i na činjenicu da će Institut za nestala lica BiH samo ove godine isplatiti više od 300.000 KM po presudama sudova na osnovu tužbi koje su podnijeli zaposleni zbog kršenja prava iz radnog odnosa.

Srpski član Kolegijuma direktora Iinstutita za nestala lica BiH Milutin Mišić izjavio je Srni da sa zadovoljstvom očekuje povratak na posao nekadašnjeg šefa pravnog sektora Instituta Jasmina Odobašića - čovjeka koji može unaprijediti proces traženja nestalih u BiH.


"Presuda Suda se mora izvršiti. Ona pokazuje da Odobašić svojim izjavama nije prekršio ništa, niti je naštetio Institutu", rekao je Mišić.

On je dodao da nije bio u Institutu za nestala lica BiH u vrijeme kada je Odobašić dobio otkaz, ali da smatra da sama presuda Suda BiH pokazuje da je tadašnji šef pravnog sektora govorio istinu.

Jasmin Odobašić dobio je otkaz u Institutu za nestala lica BiH 21. maja 2010. godine nakon izdavanja knjige "Sjaj i bijeda ekshumacija" u kojoj je objavio veliki broj nezakonitosti u procesu traženja nestalih.

Odobašić je, između ostalog, tvrdio da su Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP) i Institut za nestala lica BiH odgovorni zbog toga što je tijelo ratnog komandanta Žepe Avde Palića osam godina ležalo neidentifikovano.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE