• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smanjenje plata rezultat odgovorne politike

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić izjavio da je smanjenje plata budžetskim korisnicima rezultat odgovorne politike.

 Smanjenje plata rezultat odgovorne politike Izvor: MONDO

On je istakao da su u budžetu za narednu godinu načinjene uštede od 114 miliona KM, od kojih je 56 miliona maraka ušteđeno na platama, te da ta sredstva neće biti usmjerena samo na isplaćivanje ino-duga, već i na socijalne i programe zapošljavanja, povezivanje staža radnicima koji su ostali bez posla.

Džombić je za Radio-televiziju Republike Srpske sinoć rekao da je ekonomska politika za narednu godinu koncipirana na mjerama koje garantuju ekonomsku stabilnost Republike, te da su joj ciljevi zadržavanje radnih mjesta, pomoć socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva, kao i stabilnost socijalnih vanbudžetskih fondova.

On je naglasio da će sve obaveze koje su definisane u Budžetu i Ekonomskoj politici Srpske za 2013. godinu biti izvršene.

Komentarišući najave štrajka sindikata obrazovanja, Džombić je rekao da Zakon o štrajku podrazumijeva da se propiše akt o minimalnim uslovima rada u posebnim djelatnostima, te naglasio da je pravo na obrazovanje zagarantovano Ustavom Srpske i međunarodnom konvencijom o pravima djeteta, te da potpuna obustava nastave predstavlja ugrožavanje prava djece.

On je podsjetio da je 2008. godine, kada je usvajan Zakon o platama, rečeno da će se postepeno povećavati koeficijenti u obrazovanju kako bi se ova oblast izjednačila sa drugim djelatnostima, ali da se desila svjetska ekonomska kriza, koja je napravila ogromne izazove i nametnula priliku za kreiranje odgovorne politike kako bi se sačuvala ekonomska stabilnost Srpske.

"Jedna od tih nepopularnih mjera je i smanjenje plata. I dalje je ta plata zagarantovana i biće redovna, a i smanjena će biti veća od prosječnih primanja u privredi", rekao je Džombić.

Govoreći o borbi protiv kriminala i korupcije, premijer je rekao da u Srpskoj postoji politička volja za tu borbu, da se na tom problemu radi i da je unaprijeđena borba protiv te "bolesti" koju ima svako društvo.

Džombić je istakao da Srpsku sljedeće godine očekuju velike investicije u energetski sektor i projekte "Ugljevik tri", "Stanari", "Dabar" i drugi.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE