• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica zbog zločina u Kladnju

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam osoba koje se terete za ratne zločine na području Kladnja.

 Optužnica zbog zločina u Kladnju Izvor: MONDO

Optužnica je podignuta protiv Safeta Mujčinovića, Selmana Busnova, Nusreta Muhića, Zijada Hamzića, Ramiza Halilovića, Nedžada Hodžića, Hariza Habibovića i Osmana Gogića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme oružanog sukoba između pripadnika Vojske Republike Srpske i pripadnika teritorijalne odbrane BiH u svojstvu službenika i pripadnika policijskih struktura, Teritorijalne odbrane i vojne policije na području Kladnja, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Oni se terete da su u razdoblju od maja 1992. godine pa do druge polovine jula 1993. godine učestvovali u zatvaranju civilnog stanovništva srpske nacionalnosti, nečovječnom postupanju prema civilima, premlaćivanju i nanošenju teških tjelesnih povreda, oduzimanju prava na pravično suđenje, uskraćivanju ljekarske pomoći bolesnima i drugim nečovječnim djelima i različitim oblicima zlostavljanja civilnog stanovništva u mjestu Stupari.

Prema optužnici, oni su počinili krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a optuženi Busnov i Mujčinović, terete se i po komandnoj i ličnoj odgovornosti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE